Tužilaštvo BiH
0

Optužnica protiv sedam lica zbog nezakonite dodjele CEMT dozvola

SRNA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv sedam lica koja se terete da su, kao službena i odgovorna lica Ministarstva komunikacija i transporta BiH, radi pribavljanja koristi drumskim prevoznicima u BiH donijeli odluku o dodjeli CEMT dozvola za 247 pravnih lica od kojih 128 ne ispunjavaju potrebne zakonske uslove.

Tužilaštvo je saopštilo da je optužnica podignuta protiv Nikole Šege iz Čitluka, Mirka Šekare nastanjenog na Palama, Enisa Ajkunića nastanjenog u Sarajevu, Darija Bušića iz Sarajeva, Radovana Dragaša nastanjenog na Palama, Ekrema Spahića nastanjenog u Tešnju i Selima Kopića nastanjenog u Živinicama.

Oni se terete da su od 25. oktobra 2006. godine do 10. januara 2007. godine, radi pribavljanja imovinske koristi drugom, iskoristili službeni položaj, odnosno prekoračili granice službenog ovlaštenja tako što su kao službena i odgovorna lica Ministarstva komunikacija i transporta BiH radi pribavljanja koristi odabranim pravnim licima, drumskim prevoznicima u BiH donijeli odluku o raspodjeli CEMT dozvola/dozvole za međunarodni drumski saobraćaj/ na ime 247 pravnih lica sa područja BiH.

Kako se navodi u optužnici, ova lica su, prema prethodnom međusobnom dogovoru, podijelila drumske prevoznike po "nacionalnom ključu" na "bošnjačke", "srpske" i "hrvatske" i na taj način napravili tri liste pravnih lica drumskih prevoznika za raspodjelu CEMT dozvola.

 Nakon toga, odvojene liste su objedinili u jednu konačnu listu koju su jednoglasno prihvatili i potpisali, bez uvida članova Komisije u jednoj grupi u zakonitost rada ostalih članova Komisije, kao i u to da li prevoznici, odnosno pravna lica iz druge dvije grupe ispunjavaju uslove za raspodjelu CEMT dozvola.

Optuženi su na ovaj način omogućili izdavanje CEMT dozvola za 247 pravnih lica u BiH, iako su znali ili su mogli znati da je ovakav način raspodjele dozvola suprotan zakonskim propisima BiH, kao i to da 128 od 247 pravnih lica kojima su dodijeljene dozvole ne ispunjavaju potrebne zakonske uslove.

U optužnici se navodi i da 23, od ukupno 446 pravnih lica koja su predala zahtjeve nisu dobila nijednu dozvolu, iako su ispunjavali sve potrebne uslove.
Optužnica tereti Enisa Ajkunića, Ekrema Spahića i Selima Kopića da su pribavili korist određenim pravnim licima u iznosu koji ne može biti manji od 16.429.659 KM knjigovodstveno prikazanih prihoda odnosno 1.072.940 KM knjigovodstveno prikazane dobiti.

 Mirko Šekara i Radovan Dragaš terete se da su  pribavili korist određenim pravnim licima u iznosu koji ne može biti manji od 8.856.687 KM knjigovodstveno prikazanih prihoda, odnosno 299.657 KM knjigovodstveno prikazane dobiti, dok su, prema navodima optužnice, Nikola Šego i Dario Bušić određenim pravnim licima pribavili korist u iznosu koji ne može biti manji od 9.589.184 KM knjigovodstveno prikazanih prihoda, odnosno 330.270 KM knjigovodstveno prikazane dobiti.

Optuženi se terete da su iskoristili službeni položaj, odnosno prekoračili granice službenog ovlaštenja da bi drugome pribavili imovinsku korist koja premašuje 50.000 KM, odnosno drugom nanijeli štetu. 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.