BiH
259

Optužnica protiv oficira Oružanih snaga BiH zbog uzimanja mita za posao

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv dvojice muškaraca iz Bihaća zbog korupcije. Jedan od njih je visokopozicionirani oficir u Oružanim snagama BiH.

Podignuta optužnica Seada Durakovića, rođenog 12.06.1967. godine u Bihaću, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog državljanina BiH, zaposlenog kao profesionalno vojno lice, po činu brigadira u Oružanim snagama BiH sa sjedištem u Banjoj Luci i Seada Fazlića, rođenog 14.10.1961. godine u Bihaću, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH tereti da su počinili krivično djelo korupcije u vremenskom periodu od jula 2011. godine do kraja septembra 2014. godine na području Bihaća.

Duraković je kao visokopozicionirani oficir u Oružanim snagama BiH u kontinuitetu obećavao osobama da će, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, koristeći svoj službeni položaj i status, te u zamjenu za odgovarajuću novčanu naknadu u različitim iznosima, uglavnom od više hiljada KM, vršiti protivzakonito posredovanje i omogućiti zaposlenje u Oružanim snagama BiH tako što će utjecati na tok konkursnih procedura unutar navedene institucije.

Optuženi Duraković je, prema prikupljenim dokazima u više slučajeva, traženjem materijalne koristi i njenim primanjem iskoristio službeni i utjecajni položaj unutar institucija BiH kako bi utjecao na druge službene osobe da donesu nezakonitu odluku o prijemu navedenih ljudi u Oružane snage BiH, te na taj način počinio krivično djelo, bez obzira na činjenicu da svojim utjecajem nije postigao namjeravani rezultat.

Prema navodima optužnice, optuženi Duraković je primao nagradu da izvrši dato "obećanje" prethodno opisane radnje, a optuženi Fazlić se tereti da je sa umišljajem pomogao da prvooptuženi primi nagradu, kako bi koristeći svoj službeni i utjecajni položaj u institucijama BiH posredovao da se izvrši službena radnja koja se ne bi smjela izvršiti.

Optuženi Duraković se tereti da je počinio produženo krivično djelo protuzakonito posredovanje, a Fazlić krivično djelo protuzakonito posredovanje.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.