Osumnjičeni za ratni zločin
0

Optužnica protiv Muderizovića, Avdovića i Vintile

FENA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Besima Muderizovića (1952.), Ramiza Avdovića Daidže (1955.) i Iuliana Nicolae Vintile (1964.), rođenog u Bukureštu, a nastanjenog u Sarajevu, državljanina BiH, koji se sumnjiče za ratni zločin.

Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH sumnjiči spomenute osobe da su u toku 1992. na području Sarajeva, tačnije u prostorijama bivše kasarne „Viktor Bubanj“ i na petom spratu Centralnog zatvora u Sarajevu počinili krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva.

U optužnici se navodi da je osumnjičeni Besim Muderizović bio zamjenik upravnika na V spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i komandir vojnog zatvora u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, da je osumnjičeni Ramiz Avdović bio komandir straže na V spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i u vojnom zatvoru u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a da je osumnjičeni Iulian Nicolae Vintila bio stražar u vojnom zatvoru u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”.

Kako se u optužnici navodi, trojica optuženih se sumnjiče da su sudjelovali kao svjesni učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je otpočeo početkom maja 1992. i trajao do kraja novembra 1992., a čiji je cilj bio zarobljavanje civila srpske nacionalnosti s područja grada Sarajeva u nehumanim uvjetima u vojnom zatvoru u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se sumnjiče da su radi realizacije tog zajedničkog cilja učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti, tako što su privedene civile srpske nacionalnosti s područja grada Sarajeva prihvatali i protivzakonito zatvarali u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, gdje su zarobljeni civili bili podvrgnuti namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola ili patnje (mučenje), nanošenju povreda tjelesnog integriteta ili zdravlja i prisiljavanju na prinudni rad, što je imalo za posljedicu smrt osamnaest zatvorenika.

Tako je u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj” zarobljeno najmanje dvjesta civila srpske nacionalnosti, kojima nije bio saopćen razlog zarobljavanja, niti je protiv većine njih vođen krivični postupak.

Optuženi Besim Muderizović i Ramiz Avdović terete se da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka e), c) i f), a osumnjičeni Iuliana Nicolae Vintila tereti se da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka c) KZBiH, sve u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćilo je državno tužilaštvo.