Tužilaštvo BiH
0

Optužnica protiv Mirka Kneževića zbog utaje poreza

FENA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mirka Kneževića (1955.) iz Banje Luke, koji se tereti da je počinio krivično djelo porezne utaje, oštetivši budžet BiH za oko 13,8 hiljada KM, saopćeno je danas iz državnog Tužilaštva.

Optužnica tereti Mirka Kneževića da je u toku 2005. godine, vršeći dužnost direktora i odgovorne osobe u pravnoj osobi društva sa ograničenom odgovornošću u Laktašima, kao poreski obveznik, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na promet nadležnoj poreskoj upravi RS, davao lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima, te je na ovaj način izbjegnuto plaćanje poreza na dodatu vrijednost u iznosu od 13.867,05 KM.

U optužnici se navodi da je optuženi u navedenom periodu izvršio tri uvoza robe u iznosu od 207.122,35 KM, a nadležnom carinskom organu dao i pismenu izjavu da uvezena roba služi za dalju prodaju, mada za istu robu optuženi nije posjedovao nikakvu knjigovodstvenu dokumentaciju, kao ni dokumentaciju o prodaji jednog dijela robe, niti se ova roba nalazila na zalihama preduzeća.

Naime, optuženi je jedan dio robe prodao pravnoj osobi u Prijedoru, a drugi dio robe njemu poznatim kupcima za gotovinu, svjesno izbjagavajući da obračuna i plati porez na promet proizvoda.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.