BiH
51

Optužnica protiv devet osoba za ratne zločine u Cazinu, Velikoj Kladuši i Bužimu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv devet osoba državljana BiH zbog počinjenog ratnog zločina na području općina Cazin, Velika Kladuša i Bužim, uslijed čega je smrtno stradalo dvanaest ljudi.

Optuženi su: Zijad Nanić zvani Zijo, rođen 01.05.1963. godine u Varoškoj Rijeci, opština Bužim; Esad Kudelić, rođen 10.02.1966. godine u Lubardi, opština Bužim; Vahid Bajraktarević, rođen 18.09.1970. godine u Varoškoj Rijeci, opština Bužim; Senad Salkić zvani Salkić, rođen 12.02.1967. godine u Dobrom Selu, opština Bužim; Hasan Mustafić, rođen 17.03.1954. godine u mjestu Mrazovac, opština Bužim; Mehmed Alešević zvani Medica i Medo, rođen 16.04.1973. godine u Lubardi, opština Bužim; Nedžad Bapić zvani Džane, rođen 04.11.1975. godine u Otoci, opština Bosanska Krupa; Samir Isaković, rođen 14.10.1971. godine u Varoškoj Rijeci, opština Bužim; Husein Isaković, zvani Žile i Živica, rođen 01.10.1969. godine u Varoškoj Rijeci, opština Bužim.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH između pripadnika 5. korpusa Armije RBiH s jedne strane i pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (NO APZB) s druge strane i oružanog sukoba između pripadnika 5. korpusa Armije RBiH s jedne strane i pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), u improvizovanom zatvoru formiranom u komandi 505. bužimske brigade, 5. korpusa Armije RBiH koja je bila smještena u bivšem hotelu Radoč u Bužimu, u periodu od novembra 1994. godine do avgusta 1995. godine postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Optuženi Zijad Nanić tereti se da je u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade znao ili mogao znati, a nije spriječio vojne policajce, ostale od navedenih optuženih da počine zločine nad simpatizerima APZB, civilima srpske nacionalnosti i zarobljenim pripadnicima NO APZB i VRS.

Zarobljenici su dovedeni u improvizovani zatvor u hotelu Radoč, gdje su bili smješteni u neuhumanim uvijetima i podvrgnuti nehumanom tretmanu, a optuženi su lično, sami ili sa drugim pripadnicima ARBiH, svakodnevno i organizovano izvodili zarobljenike u dvorište komande brigade gdje su im nanosili teške fizičke bolove i patnje snažno ih udarajući nogama, rukama, palicama, stolicama, staklenim flašama, strujnim kablom, drvenim sanducima, bacajući na njih betonske građevinske blokove, prisljavali ih na samopovrjeđivanje i seksualno zlostavljali.

Nakon svakodnevnog izvođenja, fizičkog i psihičkog zlostavljanja, teškog premlaćivanja, osam pripadnika VRS su odvedeni i lišeni života, od kada im se gubi svaki trag, a posmrtni ostaci jednog broja žrtava su pronađeni, dok se za nekima još traga.

U zatvoru su uslijed posljedica zlostavljanja preminule četiri osobe, tri simpatizera APZB i jedan ratni zarobljenik pripadnik NO APZB.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.