Prodavali drogu
0

Optužnica protiv četiri poznata Bišćanina

FENA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri osobe iz Bihaća, Bužima i Bosanske Krupe zbog organiziranog kriminala, proizvodnje u laboratorijama i krijumčarenja opojne droge marihuana "skunk" iz BiH prema Hrvatskoj i daljem transportu za Švicarsku.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: Ilfada Hodžića, zvanog "Ćiban“, rođenog 15.03.1962. godine u mjestu Jezerski, općina Bosanska Krupa, sa prebivalištem u Bosanskoj Krupi, Nedžada Kurtovića, zvanog "Nedži“, rođenog 11.04.1974. godine u Bihaću, sa prebivalištem u Bihaću, Zijada Muratovića, zvanog "Mašin“, rođenog 11.10.1972. godine u mjestu Varoška Rijeka, općina Bužim, sa prebivalištem u Bužimu, te Džemsudina Zulića, zvanog "Džemso“, rođenog 16.07.1973. godine u Bihaću, sa prebivalištem u Bihaću.

Optuženi se terete da su u periodu od 2008. do februara 2010. godine, kao pripadnici međunarodne zločinačke organizacije, sa namjerom sticanja izravne finansijske koristi, kontinuirano vršili neovlaštenu proizvodnju, međunarodnu prodaju, prevoz, prenos te isporuku “skunka“, kao i neovlaštenu nabavku i upotrebu opreme, materijala i supstanci koje se koriste za proizvodnju ove opojne droge.

U optužnici se između ostalog navodi da je, optuženi Ilfad Hodžić u navedenom vremenskom periodu, na području BiH, organizirao kriminalnu grupu, a čiji je zadatak bio proizvodnja opojne droge „skunk“ u ilegalnim laboratorijama. Na području grada Bosanska Krupa, pronađena jedna takva laboratorija koja je bila smještena u novoizgrađenoj kući optuženog Hodžića.

Optuženi se terete da su zajedno, preduzimali radnje oko uzgoja biljaka indijske konoplje, branja, potom njihovog sušenja, pripremanja skunka za transport, pri čemu su angažovali i druga lica za čuvanje i uzgajanje ovih biljaka, kao i za samo obezbjeđenje objekta, istu pakovali i smještali u putnička motorna vozila predviđena za krijumčarenje ove droge u Republiku Hrvatsku i Švajcarsku.

Zbog svega navedenog optuženi Hodžić, Kurtović, Muratović i Zulić, terete se da su počinili krivično djelo organiziranog kriminala iz člana 250. stav 1. KZ BiH, u vezi sa krivičnim djelom neovlaštenog prometa opojnom drogom iz člana 195. stav 1. KZ BiH i krivičnim djelom neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga iz člana 238. stav 1. KZ F BiH.

Također, podignuta je optužnica protiv jedne osobe iz Trebinja zbog kaznenog djela organiziranog kriminala, a u vezi s krijumčarenjem ilegalnih emigranata Albanaca kojima je za usluge krijumčarenja uziman iznos od 3.000 eura po osobi, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Tužiteljstva BIH.