Sud BiH
0

Optužnica protiv bivših rukovodilaca u logoru Kula

FENA
U Sudu BiH u Sarajevu potvrđena je optužnica protiv Radoja Lalovića i Soniboja Škiljevića, bivših rukovodilaca u Kazneno-popravnom zavodu na Kuli, saopćio je danas BIRN- Justice Raport.

Prema zvaničnom rasporedu Suda BiH, optuženi bi se o krivici trebali izjasniti u petak, 9. januara.

Sud BiH potvrdio je 31. decembra 2008. godine optužnicu, a Lalović i Škiljević se terete za zločin protiv čovječnosti počinjen tokom proteklog rata na području Sarajeva.

Prema navodima optužnice koju je podiglo Državno tužilaštvo, Lalović se tereti kao bivši upravnik Kazneno-popravnog doma “Butmir” na Kuli, a Škiljević kao njegov zamjenik.

Taj dom je na teritoriji današnjeg Istočnog Sarajeva, prije rata služio je kao zatvor, a poslije rata ima istu namjenu.

U optužnici je navedeno da su Lalović i Škiljević od maja do sredine decembra 1992. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu “koji je za cilj imao progon nesrpskog stanovništva”. U to vrijeme je KP dom Kula “funkcionisao kao logor”.

Lalović i Škiljević su, navodi se u optužnici, “vršili nadzor nad uslovima zatočenja te određivali dnevni režim zatočenih” od kojih su neki izgubili na tjelesnoj težini, a bili su lišeni i medicinske pomoći, “što je za posljedicu imalo smrt nekih osoba”.

Optuženi su, smatra Tužilaštvo, znali ili su bar trebali znati da su njihovi podređeni ili druga lica izvodili zatočenike i odvodili ih na nepoznate lokacije gdje su ih ubijali.

Uz znanje, ohrabrenje, pristanak i pomoć Radoja Lalovića i Soniboja Škiljevića koji su bitno doprinijeli i pospješili funkcionisanje logorskog sistema zlostavljanja, stražari su izvodili zatočenike i fizički ih zlostavljali ili ih odvodili drugima da ih zlostavljaju, navedeno je optužnici.

Lalović i Škiljević su sudjelovali u stvaranju “sistema prinudnog rada” tako što su sačinjavali ili znali za sačinjavanje spiskova za odvođenje zatočenika iako su bili svjesni da to može biti pogubno za zatočene, navedeno je dalje.

Obojica su uhapšeni 18. novembra prošle godine ali im je Sud BiH umjesto pritvora odredio mjere zabrane koje uključuju zabranu napuštanja mjesta boravišta te putovanja van BiH. Oduzete su im putne isprave.

Za ratni zločin počinjen na Kuli optužen je i Momčilo Mandić, bivši ministar pravde nekadašnje Srpske Republike BiH, koji je nepravosnažno oslobođen krivice.