Tuzla
18

Optužnica protiv Almazage Ćatovića zbog zloupotrebe položaja

Piše: D. Brkić
Almazaga Ćatović
Almazaga Ćatović
Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzla protiv dugogodišnjeg direktora Turističke zajednice TK Almazage Ćatovića, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio tri krivična djela i to: zloupotreba položaja i ovlasti, zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju i produženo krivično djelo nesavjestan rad u službi.

U prvoj tačci optužnice Ćatoviću se stavlja na teret da je od 2006. do 2008. godine jednoj firmi sa kojom je poslovala Turistička zajednica odobrio plaćanje određenog iznosa za dostavljenu robu, iako je znao da dostavljena roba ne vrijedi koliko je naznačeno na otpremnicama. Na taj način Turističku zajednicu je oštetio za 213.000 KM.

U optužnici je navedeno da je izbjegavao plaćanje poreza na isplate koje su imale karakter dodatnih primanja za više osoba i na taj način je oštetio budžet Općine Tuzla za 44.000 KM. U još jednoj tačci optužnice je navedeno kako je nesavjesnim poslovanjem Almazaga Ćatović oštetio Turističku zajednicu za 13.000 KM.

Ćatović nije postupio prema odluci Vlade F BiH o usvajanju programa raspodjele sredstava ostvarenih od članarina u turističkim zajednicama i boravišnim taksama, čime je načinjena imovinska šteta za institucije iz oblasti kulturno-historijskog naslijeđa u iznosu od 314.000 KM.

Inače, Ćatović je smijenjen prošle godine odlukom Vlade TK, a premijer Sead Čaušević je promjene u Turističkoj zajednici TK najavio odmah po preuzimanju dužnosti.