BiH
0

Optužnica protiv Alena Solde zbog trgovine drogom

FENA
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Alena Solde (1972.) iz Međugorja, općina Čitluk, zbog krivičnog djela neovlaštenog prometa opojnim drogama.

Optužnica tereti Soldu, da je u toku mjeseca decembra 2010. godine, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, organizovao grupu ljudi, radi neovlaštene međunarodne kupoprodaje i prijenosa opojne droge “skunk” iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku.

Prema navodima optužnice, optuženi je 7. decembra 2010. godine, od njemu poznate osobe, nabavio 10 kilograma opojne droge marihuana - “skunk”, u dogovoru s drugim članovima ove organizirane grupe, dogovorio isporuku predmetne opojne droge u količini od po 5 kilograma, preko državne granice iz BiH u R Hrvatsku, sa konačnim odredištem na području Splita i Zagreba.

Kako se navodi u optužnici, nakon izvršene prethodno dogovorene kupoprodaje opojne droge skunk na području Splita, te prilikom pokušaja realizacije prodaje na području Zagreba, počinioci su spriječeni i lišeni slobode od ovlaštenih službenih osoba R Hrvatske.

Optužnica Tužilaštva BiH tereti optuženog Soldu da je organizovao grupu ljudi radi neovlaštene međunarodne prodaje, prenosa, držanja i prijevoza supstanci ili preparata koji su propisom proglašeni opojnim drogama, čime je počinio krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.