Sud BiH
0

Optuženi za zločine u Bugojnu pušteni iz pritvora

FENA
Odlukom Suda BiH Nisvet Gasal, Musajb Kukavica, Enes Handžić i Senad Dautović pušteni su danas iz pritvora, uz niz mjera zabrane.

Državno tužilaštvo tereti Nisveta Gasala, Musajba Kukavicu, Enesa Handžića i Senada Dautovića za zločine nad Hrvatima koji su tokom 1993. i 1994. godine bili zatočeni u garažama i logorima u Bugojnu.

Optuženi su Uredu registrara Suda BiH predali lične dokumente i putne isprave, te im je zabranjeno napuštanje mjesta boravka bez prethodnog odobrenja Suda, o čemu će nadležne policijske stanice u mjestima gdje optuženi borave, svakodnevno obavještavati Sud.

Bugojanskoj četvorki se zabranjuje kontaktiranje sa svjedocima, saučesnicima i pomagačima, kao i "međusobno kontaktiranje s optuženima u ovom predmetu".

Gasalu, Kukavici, Handžiću i Dautoviću se zabranjuje prisustvo društvenim okupljanjima, kako javnim tako i privatnim, a posebno posjećivanja svih ugostiteljskih objekata i objekata u kojima se odvijaju društvene aktivnosti na području općine Bugojno i Donji Vakuf, navodi se u rješenju Suda.

Ukoliko prekrše bilo koju obavezu iz ovog rješenja, optuženima će ponovo biti određen pritvor.

Gasal i Kukavica uhapšeni su u martu 2007. godine, a Handžić i Dautović mjesec dana poslije, od kada i borave u pritvoru. Tokom ovog perioda Gasal i Kukavica su nekoliko puta puštani na slobodu, te ponovno vraćali u pritvor, javio je danas BIRN-Justice Report.