BiH
0

Optuženi u slučaju Elez i drugi negirali krivicu

SRNA
Darko Elez
Darko Elez
Devetorica optuženih u predmetu protiv "Darka Eleza i drugih" u nastavku današnjeg ročišta pred Sudom BiH negirali su da su krivi za izvršenje više teških krivičnih djela organizovanog kriminala.

U nastavku ročišta krivicu su odbacili Benjamin Halilović, Dragan Obućina, Anes Kurbegović, Slaviša Bobar, Mladen Mićić, Slobodanka Tošić, Dragan Vujičić, Vladan Parađina i Dragan Jevtović.

U prvom dijelu ročišta danas je krivicu odbacilo 14 optuženih u ovom predmetu. Krivicu su negirali Bojan Cvijan, Sead Robović, Benan Dorić, Marko Krajišnik, LJubiša Lalović, Edin Ahmetspahić, Muhamed Ramić, Dejan Vukosavljević, Elvis Zlatić, Elvira Kajević, Mehmed Kajević, Nermin Tahirović, Azim Kajević i Admir Ahmetspahić.

Optuženi Davor Mandić danas se nije izjasnio o krivici, a njegov advokat Kadrija Kulić zatražio je da se ročište za izjašnjenje o krivici njegovog branjenika odgodi na kraće vrijeme dok im Tužilaštvo BiH ne omogući uvid u dokaze koji mu stavljaju na teret.

Na današnjem ročištu nije se pojavilo osam optuženih u akciji "Lutka", od kojih je sedam u Srbiji, a jedan u BiH.

Na izdržavanju zatvorske kazne u Srbiji nalaze se Darko Elez, Vladimir Pandurević, Vaso LJubibratić i Branimir Minić, dok kaznu zatvora u Zenici izdržava Himzo Ćato.

Davor Elez, Milan Mitić i Milosav Vesković imaju adrese prebivališta u Srbiji, a njihovi advokati su naveli da nemaju nikakve kontakte sa svojim klijentima.

Sudija za prethodni postupak Ranko Debevec predložio je da se izdvoji postupak u odnosu na optužene Darka i Davora Eleza, Branimira Minića, Milana Mitića, Milosava Veskovića, Vladimira Pandurevića i Vasu LJubibratića.

Sa ovim prijedlogom saglasan je tužilac Dubravko Čampara, ali su branioci bili protiv toga, jer smatraju da bi time bilo povrijeđeno pravo njihovih klijenata na pravično suđenje.

Duško Tomić, advokat Darka Eleza, ukazao je sudiji na manjkavosti u tom postupku, navodeći da je ovo prvi put da će se nešto dokazivati u postpuku u dvije države.

"Nekima će se suditi u Sarajevu, a nekima u Beogradu i zaista postoji problem kako ćemo pravilno razlučiti šta je čije u ovim djelima", rekao je Tomić i dodao da su djela povezana i većina optuženih su u njima zajedno učestvovala.

On je podsjetio da je odbijen zahtjev Darka Eleza da mu se sudi u BiH, te dodao da će nastojati da sve što se bude događalo u Sudu BiH prenese Elezu u Srbiji.

Tužilaštvo BiH podiglo je 28. avgusta prošle godine optužnicu protiv 32 osobe u predmetu "Lutka", koji se odnosi na jednu od najvećih organizovanih kriminalnih grupa u postdejtonskoj BiH.

Optuženi se terete za organizovani kriminal u vezi sa više ubistava i teških ubistava, oružanih pljački banaka i transporta novca u višemilionskim iznosima, pljačke, razbojništva, pranje novca i druga teška krivična djela.

Njima se na teret stavljaju neka od najtežih djela organizovanog kriminala počinjena u proteklih 10 godina na području BiH.