BiH
0

Optuženi u predmetu "Unsko-sanske šume" negirali krivicu

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Kantonalnom sudu u Bihaću danas je održano ročište za izjašnjenje o krivici bivših visokopozicioniranih uposlenika ŠPD Unsko-sanske šume. Đevad Muslimović, bivši direktor Unsko-sanskih šuma, izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, a krivicu su negirala i ostala četvorica optuženih Fadil Šehić, Sabahudin Solaković, Fahir Sirćo i Rasim Mehmedović. O krivici će se naknadno izjasniti i Enes Karić, čiji branilac danas nije pristupio ročištu.

Tužilaštvo USK tereti Muslimovića za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa nizom koruptivnih krivičnih djela, kao što su primanje i davanje mita te zloupotreba položaja i ovlasti.

Kako se navodi u optužnici, navedena lica se sumnjiče da su u periodu od 2006-2014. godine na području Unsko-sanskog kantona, koristeći službene položaje kao zajednički organizirana kriminalna grupa, pribavili novčanu korist u iznosu od pola miliona KM, a imali su namjenu doći i do dodatnih 76.000 KM.

Sve kriminalne aktivnosti, kako se dalje navodi, odvijale su se kroz procedure javnih nabavki i dodjela ugovora, na osnovu kojih su, od osoba koje se bave sječom šume, zahtijevali i primali novac te brojne druge usluge.

Podsjećamo, Đevad Muslimović je bio jedan od kandidata za mandatara Vlade USK, poslije odlaska Hamdije Lipovače s te funkcije nakon čuvenih februarskih protesta.