BiH
0

Optuženi u predmetu "Marinko Šutalo i drugi" izjasnili se da nisu krivi

FENA
Svi optuženi u sudskom predmetu 'Marinko Šutalo i drugi' izjasnili su se da nisu krivi na ročištu održanom pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu, saopćeno je danas.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 16. juna optužnicu u ovom predmetu koja Marinka Šutala, Mariju Prce, Ankicu Zovko i Mladena Krndelja tereti za udruživanje radi vršenja krivičnih djela u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, krivotvorenje isprava i primanje dara te drugih oblika koristi.

Zvonka Kneževića, Ivana Obradovića, Petra Oberana, Đuru Pažina, Slavicu Hrkač, Mladena Božića, Dominika Pavlovića, Zdenka Pehara, Gorana Buću, Luku Mustapića, Dragana Ljubića, Milenka Krešića, Antu Hercega, Seada Tabakovića, Miljenka Ereša, Fuada Osmića, Ivicu Dodiga, Gorana Nikolića, Slavena Šaravanju, Trivka Marića, Maria Šaravanju, Branimira Minića, Semira Velu, Zorana Zekića i Ognjena Šućura, optužnica tereti za udruživanje radi vršenja krivičnih djela u vezi s krivičnim djelom zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

U optužnici se između ostalog navodi da su Marinko Šutalo, u svojstvu direktora i ovlaštene službene osobe preduzeća "Šutalo trade“ d.o.o. Čapljina, Marija Prce, u svojstvu zamjenice direktora i ovlaštene službene osobe preduzeća "Expres šped“ d.o.o. Čapljina, Ankica Zovko, u svojstvu ovlaštene službene osobe preduzeća "Expres šped“ d.o.o. Čapljina i Mladen Krndelj, u svojstvu direktora i ovlaštene službene osobe preduzeća "Mega šped“ d.o.o. Čapljina, po prethodnom dogovoru s ovlaštenim osobama Uprave za indirektno oporezivanje BiH na carinskoj ispostavi, na graničnom prijelazu Doljani, u periodu od 5. augusta 2004. godine do septembra-oktobra 2004. izbjegli prijavu, uvoz i carinjenje vozila koja su prethodno protuzakonito ušla u carinsko područje BiH.

Optuženi su, kako se navodi u optužnici, sačinjavali, izdavali i ovjeravali laufzettel, jedinstvene carinske isprave te sačinjavali i izdavali lažne fakture za kupovinu polovnih motornih vozila, a sve radi sticanja određene novčane naknade, saopćeno je iz Suda BiH.