BiH
0

Optuženi u predmetu "Hamdo Dacić i ostali" oslobođeni optužbe

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine 16. decembra je otpremilo presudu od 19. septembra 2014. kojom je odbijena kao neosnovana žalba Tužilaštva te je presuda Suda BiH preinačena na način da su optuženi Haris Zornić, Can Acik i pravno lice "Majorka“ d.o.o. Sarajevo oslobođeni od optužbe da su počinili krivična djela za koja su optužnicom terećeni, saopćeno je danas iz Suda BiH.

Haris Zornić oslobođen je optužbi za krivično djelo pranje novca, Can Acik za krivično djelo pranje novca iz člana 209. stav 2. KZBiH, a pravno lice „Majorka“ d.o.o. Sarajevo krivično djelo pranje novca iz člana 209. stav 2. KZBiH u vezi sa članom 124. tačka a) i c) KZBiH, a sve u vezi sa članom 128. KZBiH, precizira se u saopćenju.

U odnosu na optuženog Can Acika, na osnovu člana 283. tačka e) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, odbijena je optužba da je radnjama opisanim u tački II-7) prvostepene presude, počinio krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Na osnovu člana 189. stav 1. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, troškovi krivičnog postupka iz člana 185. stav 2. tačke a) do f) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, kao i nužni izdaci optuženog i nužni izdaci i nagrada branitelja, u dijelu presude kojom se optuženi oslobađaju od optužbe i dijelu u kojem se optužba odbija, padaju na teret budžetskih sredstava.

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine od 31. januara 2014. godine, optuženi Haris Zornić i Hamdo Dacić oslobođeni optužbe da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 3. u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) u vezi sa članom 53. i 54. KZ BiH.

Istom presudom Acik Can oslobođen je optužbe da je počinio krivično djelo iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Kantona Sarajevo, a optuženi Haris Zornić, Acik Can i pravno lice „Majorka“ d.o.o. Sarajevo oglašeni su krivim za krivično djelo pranje novca iz člana 209. stav 2. KZ BiH, a optuženi Can Acik još i za krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 238. stav 1. Krivičnog zakona FBiH, saopćeno je iz Suda BiH.