Sud BiH
0

Optuženi u predmetu "Čivčić i drugi" izjasnili se da nisu krivi

FENA
Petar Čivčić, Marinko Ljepoja i Branko Topola izjasnili su se danas pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH da nisu krivi.

Optužnica tereti Čivčića, Ljepoju i Topolu za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Prema navodima iz optužnice, Petar Čivčić u svojstvu komandira 1. interventnog voda policije SJB Prijedor, Marinko Ljepoja u svojstvu pripadnika spomenutog interventnog voda i Branko Topola u svojstvu stražara u logoru “Trnopolje” zajedno su s ostalim pripadnicima teritorijalne odbrane počinili, učestvovali i pomogli prilikom organiziranja i sprovođenja konvoja u kojem se nalazilo više od 1.200 civila, pretežno muslimanske, ali i hrvatske nacionalnosti.

Ljepoja i Topola su navodno s ostalim pripadnicima 1. interventnog voda policije, prilikom zaustavljanja konvoja na lokalitetu planine Vlašić izvršili selekciju više od 200 vojnosposobnih muškaraca, svjesno i znajući da ih izdvajaju radi ubijanja. Izdvojene muškarce sproveli su do mjesta zv. “Korićanske stijene”, doveli na rub ceste, iznad provalije, i tom prilikom su Marinko Ljepoja i Branko Topola navodno s ostalim pripadnicima 1. interventnog voda policije pucali iz automatskog naoružanja u postrojene civile i na taj način ubili više od 200 muškaraca.

Navodnim učešćem u prisilnom premještanju bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s teritorije pod kontrolom srpskih vlasti optuženi su učinili krivična djela ubijanja, prisilnog premještanja i nečovječnog postupanja, dok je optuženi Čivčić kao nadređena osoba navodno propustio da poduzme nužne i razumne mjere u sprječavanju činjenja navedenih djela i kažnjavanju počinilaca, saopćeno je iz Suda BiH.