'Mehura Selimović i drugi'
0

Optuženi se izjašnjava o krivnji 27. maja

FENA
Ročište za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u predmetu "Mehura Selimović i drugi" zakazano je za 27. maj, saopćeno je iz Suda BiH.

Optužnica tereti Mehuru Selimovića, Adila Ružnića i Emira Mustafića za krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U optužnici se navodi da su optuženi Mehura Selimović, u svojstvu referenta za vojnopolicijske poslove i referenta za kontraobavještajne poslove 5. korpusa Armije Republike BiH (ARBiH), Adil Ružnić, u svojstvu oficira bezbjednosti tj. pomoćnika komandanta za poslove bezbjednosti Štaba 5. korpusa ARBiH, i Emir Mustafić, pripadnik 5. korpusa ARBiH, pomagali i podstrekavali zatvaranje ratnih zarobljenika i civila.

Zarobljenici su zatvarani u logorima na lokacijama prostorija kasarne “Adil Bešić” u Bihaću, zatočeničkog centra u Fabrici plastike u Petrovcu, prostorijama civilnog zatvora “Luke” u Bihaću i drugim objektima. Zatvorenici su držani u izuzetno lošim uvjetima za život, prisiljavani na obavljanje teških fizičkih radova te ispitivani i fizički maltretirani od stražara logora i drugih vojnika koji su neometano ulazili u prostorije, kao i samih optuženih koji su ispitivali ratne zarobljenike.