BiH
0

Optuženi Midhat Bašić izjasnio se da nije kriv

Sarajevo-x.com
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred sudijom za prethodno saslušanje Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH, u predmetu Mehmeti Ozturk i dr., optuženi Midhat Bašić se izjasnio da nije kriv.

U odnosu na drugooptuženog, Yasara Sarmaca, Sud je prihvatio Sporazum o priznanju krivnje sklopljen između optuženog i Tužilaštva BiH. Optužnica tereti Mehmetija Ozturka, Yasara Sarmaca i Midhata Bašića za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje osoba, a Yasara Sarmacu i za krivično djelo krivotvorenje isprava.

Prema navodima u optužnici, Ozturk Mehmeti, Yasar Sarmaca i Midhat Bašić su, u toku 2007. godine, pripremali i organizovali prebacivanje osoba iz Republike Turske u druge države, a preko teritorija Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije, bez ispunjavanja uslova za zakonit ulazak i boravak migranata u drugim državama. Tom prilikom, kako navodi optužnica, optuženi su lažnim prikazivanjem činjenica i korištenjem lažnih putnih isprava za migrante, prebacivali turske migrante u Bosnu i Hercegovinu odnosno Republiku Makedoniju, odakle su dalje trebali biti prebačeni u Francusku odnosno Njemačku, a sve u cilju ostvarivanja imovinske koristi.