BiH
1

Optuženi Janković tvrdi da je dan kasnije saznao za Korićanske stijene

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Optuženi Dušan Janković izjavio je da je na dan kada je počinjen zločin na Korićanskim stijenama bio na slavi u Kozarskoj Dubici, a da je za likvidaciju većeg broja Bošnjaka saznao sutra na sastanku u Banjoj Luci, javio je BIRN - Justice Report.

Svjedočeći u svoju korist na obnovljenom suđenju, Janković je precizirao da je 21. augusta 1992. godine bio na slavi kod Miće Kukića u selu Sreflije kod Kozarske Dubice, a da je sutradan pozvan u Banju Luku, gdje je čuo za ubistva.

Dodao je da je na slavu otišao sa sinom, službenim golfom.

“Za događaj saznajem 22. augusta 1992. od načelnika Đure Bulića. Pripadnici intervetnog voda su 21. augusta 1992. vršili pratnju konvoja nesrpskog stanovništva s područja Prijedora u pravcu Travnika. Tom prilikom je došlo do likvidacije većeg broja muslimana na lokolitetu Korićanskih stijena. Kad smo saznali, Čađo i ja smo ostali zaprepašteni. Shvatili smo ozbiljnost situacije”, ispričao je Janković.

Prema izjavama i dokumentima sa ranijih ročišta, Bulić je bio zamjenik načelnika Centra službi bezbjednosti (CSB) u Banjoj Luci, a Milutin Čađo načelnik Stanice milicije “Prijedor 1”.

“Ni dan danas ne znam zašto je zvao mene”, rekao je Janković, odgovarajući na pitanje u kojem svojstvu ga je Bulić pozvao na sastanak.

Za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, gdje je ubijeno oko 200 civila, osim Jankoviću, sudi se i Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću i Željku Stojniću, nekadašnjim pripadnicima prijedorske policije.

Prvostepenom presudom, Janković je, kao bivši “komandir stanice milicije Prijedor”, osuđen na 27 godina zatvora, Babić i Škrbić na po 22, a Stojnić na 15 godina.

Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu i naložilo održavanje novog suđenja.

Janković je naveo da je interventni vod u prvoj polovini maja 1992. godine formirao Simo Drljača a da je komandir bio Miroslav Paraš.

Simo Drljača je pred Tribunalom u Haagu bio optužen za zločine počinjene u Prijedoru, ali je poginuo prilikom hapšenja 1997. godine.

Paraš je poginuo tokom rata.

“Interventnim vodom je rukovodio isključivo Simo Drljača, načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor. Zadatak interventnog voda je bio pratnja konvoja. (…) Interventni vod je raspušten u septembru 1992. godine”, dodao je Janković.

Jankovića će optužba ispitati 12. novembra.