Sud BiH
0

Optuženi Bundalo optužio dvojicu svjedoka da lažu

FENA
Nakon što je vijeće Suda BiH u Sarajevu suočilo tri svjedoka koji su u predmetu "Bundalo i drugi" ranije dali izjave na suđenju za zločine počinjene u Kalinoviku, prvooptuženi Ratko Bundalo kazao je danas da zaštićeni svjedok H i Milan (Mirko) Lalović ne govore istinu o njegovom odvođenju na liječenje u Beograd početkom augusta 1992. godine, prenosi BIRN-Justice report.

“Nemojte više lagati ovaj sud. Zaklinjem se s četiri unuka, dvjema kćerkama i njihovim zdravljem da Milan Lalović nije bio s nama. Ovo je potpuna laž Lalovića, kojeg je pripremio advokat Krunić”, kazao je Ratko Bundalo.

Žiko Krunić je branilac trećeoptuženog u ovom predmetu, Đorđislava Aškrabe.

Milan (Mirko) Lalović svjedočio je u korist Aškrabe krajem maja ove godine, kazujući da je sa zaštićenim svjedokom H i Ristom Puhalom bio u pratnji kada je između 5. i 10. augusta 1992. prvooptuženi išao na Vojnomedicinsku akademiju (VMA) u Beograd.

Ratko Bundalo, Neđo Zeljaja i Đorđislav Aškraba terete se za zločine protiv čovječnosti počinjene u 1992. i 1993. godini na području Kalinovika.

U optužnici se navodi da su od 2. do 5. augusta 1992. muškarci zatočeni u logoru “Barutni magacin” odvođeni u grupama prema Foči i Kalinoviku, gdje su na različitim lokacijama likvidirani.

Tužilaštvo BiH pokušava dokazati da je Bundalo u tom periodu boravio u Kalinoviku i da je bio upoznat s odvođenjem zatvorenika, dok odbrana osporava tu tvrdnju.

Na zahtjev sudskog vijeća suočeni su svjedoci Milan (Mirko) Lalović, Risto Puhalo i zaštićeni svjedok H, koji su dali međusobno različite izjave o svom učešću u odvođenju prvooptuženog Bundala na liječenje u Beograd početkom augusta 1992. godine.

Svjedok Lalović je ponovio da je zajedno s drugom dvojicom svjedoka bio u Bundalovoj pratnji te da su na putu do Beograda išli preko mjesta Svilajnac (Republika Srbija), gdje su noćili, da bi narednog dana, zajedno s dvjema kćerkama prvooptuženog, otišli na VMA.

“Risto je bio vozač i išli smo puhom. Iz Kalinovika smo svratili u Foču, gdje je Bundalo razgovarao s pukovnikom Kovačem. Na VMA smo išli jer je Bundalo imao srčanih problema. Tada je meni svjedok H rekao da idem s njima kako bih sredio cigarete za vojsku i valjda kao obezbjeđenje prvooptuženog”, objasnio je Lalović.

Ovaj svjedok, odgovarajući na pitanja Bundalove odbrane, nije mogao kazati kako su izgledale kćerke prvooptuženog, jer ih je “jednom vidio”, ali je istaknuo da nisu imale više od 23 godine.

Zaštićeni svjedok H ne spori da je pratnja Bundala za VMA išla putem koji navodi Lalović, ali ne može sa sigurnošću potvrditi da je taj svjedok bio s njima tom prilikom.

“Tačno je da smo stajali u Foči kod Kovača i da sam bio s Lalovićem i Puhalom jedne prilike u Svilajncu, ali nisam siguran da je to bilo tad. Naša je prva destinacija bila da Bundala odvedemo na VMA”, kazao je svjedok H.

Risto Puhalo, nekadašnji Bundalov vozač, tvrdi suprotno.

“Sa mnom u Beograd je išao svjedok H, a Milan nije išao. U Svilajnac sam išao sa H i Milanom kada sam vozio trupce i tada smo išli mojim kamionom”, objasnio je Puhalo.

Sva trojica suočenih svjedoka su kazala da ostaju pri izjavama koje su dali na suđenju.

Suđenje se nastavlja 6. oktobra.