Sud BiH
0

Optuženi Bastah i Višković odlučili da svjedoče

FENA
Iznošenje završnih riječi Tužilaštva BiH na suđenju za zločine u Vlasenici odgođeno je jer su obojica optuženih, Predrag Bastah i Goran Višković, odlučila da daju iskaz pred državnim tužilaštvom, prenosi BIRN - Justice report.

Iako je dokazni postupak zaključen na ročištu održanom 26. novembra, predsjedavajući sudskog vijeća Zoran Božić kazao je da je optuženi Goran Višković 1. decembra ove godine podnio zahtjev za svjedočenje.

"Naš branjenik je u svoje ime podnio ovaj zahtjev. Odbrana nije podnijela, jer smatramo da je to suprotno njegovim interesima. Međutim, ako nije moguće da se osigura njegovo svjedočenje, predlažemo da se Viškoviću da prilika da svjedoči u tužilaštvu u svojstvu svjedoka van ovog postupka, jer on želi reći istinu o dešavanjima u Vlasenici“, kazao je branilac drugooptuženog Viškovića Rade Golić.

Odbrana Predraga Bastaha također ja zatražila da se njenom branjeniku dozvoli davanje iskaza pred državnim tužiocem.

Sudsko vijeće pojasnilo je kako prema odredbama Zakona o krivičnom postupku BiH "nije moguće da se otvara dokazni postupak kada je jednom zaključen“ te je stoga odobrilo da dvojica optuženih svjedoče u tužilaštvu, dok je iznošenje završne riječi optužbe odgođeno za 14. decembra.

Odbrane će završnu riječ iznijeti na ročištima 17. i 21. decembra ove godine.

Višković, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske, tereti se s Predragom Bastahom, nekadašnjim rezervnim policajcem Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, za niz zločina počinjenih nad nesrpskim stanovništvom Vlasenice.

Bastah i Višković, smatra Tužilaštvo, učestvovali su u hapšenjima, maltretiranjima, silovanjima i ubistvima nesrpskog stanovništva u Vlasenici.

"Mi smo već i ranije tražili da se odobri našem branjeniku da svjedoči u ovom predmetu, ali sticajem okolnosti predomislili smo se jer masa onoga što je on rekao izašla je na vidjelo i cijela Vlasenica to zna. Mi sada tražimo isto - da on da iskaz i da njegovim svjedočenjem, bez obzira na ostale dokaze, potvrdimo da Bastah nije mogao djelovati sam i bez naredbe“, pojasnio je Milorad Potparić, Bastahov branilac.

Tužiteljica Sanja Jukić nije se protivila prijedlozima odbrana.