BiH
0

Optužba završila izvođenje dokaza u slučaju "Palija"

FENA
Predočavanjem materijalnih dokaza danas je u Sudu Bosne i Hercegovine okončano izvođenje dokaznih prijedloga optužbe protiv Jadranka Palije (1961.), optuženog za zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv civila na području Bosanke krajine.

Kako je planirano, dokazni postupak u ovom predmetu bit će nastavljen 10. oktobra saslušanjem prvih svjedoka odbrane.

Zastupnik optužbe, tužitelj Milorad Barašanin predložio je Sudskom vijeću da kao nesporne prihvati činjenice koje se odnose na opće okolnosti, a koje su utvrđene u presudi Haškog tribunala (ICTY) u predmetu protiv Radoslava Brđanina.

Činjenice koje je utvrdio ICTY tiču se transformiranja zajednice općina Bosanske krajine u tzv. autonomnu regiju krajina (ARK), srpsku organizaciju uspostavljenu radi provedbe "strateškog plana" - etničkog čišćenja tog područja, uključujući i općinu Sanski Most.

U vezi s tim, optužba je predočila paragrafe iz spomenute presude koji se odnose na naredbu - teleks SDS-a upućen općinama obuhvaćenim ilegalnom teritorijalnom organizacijom u kojoj se sugerira formiranje kriznih štabova, puna mobilizacija teritorijalne odbrane i formiranje jedinica za front te preuzimanje vlasti u svim ključnim institucijama.

Kako je Sudu prezentirano, krizni štab ARK-a osnovan je radi osiguranja saradnje i koordiniranja aktivnosti između organa vlasti, vojske i policije, a radi provođenja spomenutog strateškog plana, uključujući otpuštanje s posla osoba nesrpske nacionalnosti i njihovo preseljenje.

Tužiteljstvo je ukazalo na činjenicu (utvrđeno u presudi Radoslavu Brđaninu) da je na području Bosanske krajine izvršen sistematski napad na bošnjačko i hrvatsko stanovništvo te da su gotovo svi pripadnici ta dva naroda otpušteni s posla i da su radi provođenja "etničkog čišćenja" počinjeni brojni zločini - ubistva, silovanja, zlostavljanja, pljačke i uništavanje imovine i da je veliki broj civila nesrpske nacionalnosti zatočen u logore.

Među predočenim činjenicama su i one koje se tiču napada na zgradu općine Sanski Most 19. aprila 1992. u kojem su sudjelovali 6. krajiška brigada bivše JNA, TO i tzv. srpske paravojne formacije.

U presudi Radoslavu Brđaninu spominju se i napadi na sela na području Sanskog Mosta i likvidacija skupine od oko 30 Bošnjaka na mostu kod Vrhpolja.

Branitelj optuženog, advokat Ranko Dakić, očitujući se o prijedlogu Tužiteljstva, usprotivio se prihvatanju određenog broja predočenih činjenica koje se odnose na opće okolnosti, ustvrdivši kako se neke dotiču krivične odgovornosti njegovog branjenika (što prema pravilima ICTY-a nije dozvoljeno) te da su neke parafrazirane na način da ne odgovaraju izvornom značenju činjenica utvrđenih spomenutom presudom.

Odbrana je, istovremeno, prihvatila veći dio utvrđenih činjenica, uz opasku kako to čini uvažavajući načelo ekonomičnosti postupka te da to načelo ne bi trebalo primjenjivati u slučaju da se time ugrožava pravo na pravično suđenje.

Inače, današnje ročište imalo je i karakter statusne konferencije pa je utvrđena dinamika nastavka suđenja u ovom predmetu.

Advokat Dakić kazao je da u ovoj fazi planira saslušati 11 svjedoka, za što će mu trebati ukupno pet radnih dana te još jedan dan za predočavanje materijalnih dokaza.

Prema utvrđenoj hronologiji, nakon pretresa 10. oktobra, slijede ročišta koja su zakazana za 31. oktobar, te 9., 14., 21., 27., 28. i 29. novembar.

Optužnica Jadranka Paliju tereti da je 1992. u svojstvu pripadnika 6. krajiške brigade sudjelovao u širokom i sistematičnom napadu vojske tzv. srpske republike BiH, teritorijalne odbrane, pripadnika policije i paravojnih formacija na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Bosanske krajine, uključujući područje općine Sanski Most.

Navodno je 25. maja 1992. sudjelovao u hapšenju intelektualaca, Bošnjaka i Hrvata i njihovom zatvaranju te u oružanim napadima na naselja Muhići, Mahala i Otoke te sela Hrustovo, Vrhpolje, Kljevci i druga područja te općine u kojima su pretežno živjeli Bošnjaci i Hrvati.

Prema tužbenim navodima, Palija je odgovoran za sudjelovanje u ubistvima i pritvaranju civila te za njihovo fizičko i psihičko zlostavljanje.