Uoči 20. oktobra
0

Optimizam Lagumdžije i Tihića pred "Butmir 2"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić je kazao da u nastavku razgovora lidera bh. stranaka s predstavnicima SAD-a i EU, predviđenom za 20. oktobra, očekuje da se još jedanput razmotre sve primjedbe koje su iznesene od svake strane.

"Da ova ekspertna komisija kaže šta od toga prihvata, šta ne prihvata, da dođemo do nekoga drafta mogućeg sporazuma i, želim da budem blagi optimist, da postignemo sporazum“, kazao je Tihić za Fenu.

Na pitanje da li ovi razgovori mogu rezultirati rješenjima koja će dovesti do funkcionalnije BiH, Tihić je rekao da će ovi razgovori dovesti do poboljšanja i ustavne strukture i funkcionalnosti BiH.

"U kojoj mjeri i koliko, to je sad stvar realnih odnosa, mogućnosti, dogovora. U svakom slučaju, bit će bolje u odnosu na postojeća dejtonska rješenja“, kazao je Tihić.

Upitan očekuje li suštinske razgovore kad je u pitanju promjena Ustava, odgovorio je: "Za mene su suštinski razgovori ako raspravljamo o jačanju države BiH, ako raspravljamo i dogovorimo instituciju predsjednika i potpredsjednika umjesto Predsjedništva, ako dogovorimo instituciju vlade i premijera umjesto Vijeća ministara i predsjedavajućeg, ako imamo nešto funkcionalniji i efikasniji parlament nego što je to bio, i svakako bi bio uspjeh ako iznađemo mehanizme koji će deblokirati razne mehanizme entitetskog ili etničkog veta“.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija je, govoreći o nastavku razgovora lidera bh. stranaka s predstavnicima SAD-a i EU predviđenim za 20. oktobar, kazao Feni da je ključno pitanje za SDP pitanje funkcionalne države. Po njegovim riječima, ovo je jedna inicijativa, pokušaj da stvari krenu nabolje.

Ovi su razgovori, smatra on, već dali pozitivan rezultat.

"Pozicije su postale savršeno jasne, krivci za posljednja događanja su postali jasni. I međunarodnoj zajednici i domaćoj javnosti je jasno da je vladajuća petorka praktično dovela zemlju na ivicu haosa i taj put ka ponoru je zaustavljen. Neka, što kažu, ovo završi samo stavljanjem svakoga na svoje mjesto, i to je uspjeh. Ako još dobijemo neki pomak naprijed ka funkcionalnoj državi, razloga za zadovoljstvo imamo više“, kazao je Lagumdžija.

Dodao je da je dobro što se ovo desilo, jer "alternativa ovome je bio jedan haos, koji je zaustavljen".