Izgraditi konsenzus u Federaciji BiH
0

Optimistični Božo Ljubić: Dogovor se može postići

SRNA
Božo Ljubić
Božo Ljubić
Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je da su najveće razlike u pregovorima o formiranju vlasti na nivou BiH između blokova HDZ-HDZ 1990 i SDA-SDP, te da je sada najbitnije pokušati izgraditi određeni nivo konsenzusa u Federaciji BiH.

U izjavi Srni povodom godišnjice od održavanja opštih izbora, Ljubić ističe da razgovori u Brčkom nisu propali, odnosno da je serija od tri runde razgovora od Mostara preko Sarajeva do Brčkog utrla put dogovora.

"Mislim da na toj platformi sada treba nastaviti graditi konsensuz, i to u bilateralnim susretima", kaže Ljubić. Tek nakon toga, smatra Ljubić, treba organizovati sljedeći sastanak političkih lidera koji mora biti uspješan, jer ga u suprotnom nema smisla organizovati.

Ljubić smatra da su stranke iz Republike Srpske u Brčkom pokazale da imaju spremnosti za pragmatičan pristup, a da ne naruše interese svojih stranaka, naroda kojeg zastupaju, niti entiteta.

On kategorično odbacuje optužbe SDP-a i SDA da je blok HDZ-HDZ 1990 odgovoran za to što nije postignut dogovor u Brčkom.

"U Brčkom su na stolu bila tri prijedloga, jedan Bosićev za koji smo bili otvoreni da razgovaramo, ali nije bilo do nas. Tihićev prijedlog, o kojem se takođe razgovaralo, ali nije moguće reći da ga je bilo ko prihvatio ili odbio i moj lični prijedlog o kojem se najmanje razgovaralo jer je zadnji iznesen, tokom troipočasovnog razgovora", pojašnjava Ljubić.

Ljubić je, kako kaže, i dalje oprezni optimista da se u jednom skorom periodu može postići dogovor.
Lider HDZ-a 1990 naglašava da se ne boji održavanja vanrednih izbora, jer prema njegovoj ocjeni, pozicija HDZ-ova u hrvatskom narodu bi bila još bolja, ali i da nije zagovornik njihovog održavanja, jer to ne bi promijenilo sadašnju situaciju.