BiH
53

Opstanak divljih konja na Bilima ugrožen, prikupljaju se sredstva za nabavku hranilica

Klix.ba
Na Bilima, visoravni iznad Mostara živi oko 150 divljih konja. Zbog problema s prehranjivanjem tokom zime njihov opstanak je doveden u pitanje. Hercegovci su pokrenuli plemeniti projekt prikupljanja sredstava za kupnju hranilice za te divlje konje. U sklopu projekta, Klub Aluminij bit će domaćin promocije kalendara za 2015. godinu, u cijelosti oplemenjenoga vrhunskim fotografijama s dinamičnim motivima iz života tih konja.
Foto: Ivan Kelava
Foto: Ivan Kelava

Fotograf Ivan Kelava koji autorski potpisuje svih dvanaest pomno odabranih umjetničkih djela, tokom protekle tri godine ovjekovječio je svakodnevicu krda s Bila. Kelava je već dobro poznat javnosti po nekoliko uspješnih ostvaraja koja su odlično prihvaćena, kako kod stručne kritike, tako i kod brojnih ljubitelja fotografske umjetnosti u nekoliko evropskih zemalja, počevši od Hrvatske pa sve do daleke Engleske.

"Počelo je kao lična priča, moja želja za opuštanjem u prirodi. Bilježenje raznih oblika ponašanja i načina života ovih izuzetnih krda bilo je mojim ispušnim ventilom, ali je s vremenom izraslo u puno više. Povezao sam se s ljudima koji brinu o opstanku tih otprilike 150 konja i koji su u pripremi osnivanja udruženja koja bi djelovala na njihovoj zaštiti. Oni su me upoznali s nedaćama i prijetnjama s kojima se te životinje suočavaju, a jedna od njih je zimska nestašica hrane i prikupljanje sredstava za nabavu hranilice učinilo mi se kao sjajan poduhvat. U saradnji s mostarskom dizajnerskom kućom Smart, Raguž & Barbarić design odnosno s gospodom Mirom Ragužem i Stjepanom Barbarićem, osmislio sam kalendar kojega puštamo u prodaju, po cijeni od 10 KM po primjerku", rekao je Kelava.

Foto: Ivan Kelava
Foto: Ivan Kelava

Od prikupljenih sredstava pokrit će troškove štampanja, a preostali dio darovat će u svrhu nabavke ove neophodne hranilice. Kelava ističe kako su pojedinačne kupnje dobrodošle, ali da bi uključivanje privrednih subjekata u ovu priču tek bilo ona istinska pomoć koja je potrebna.

Program svečanosti promocije kalendara koji uistinu može biti lijepim poslovnim darom, osnaženim plemenitom pričom, planiran je za četvrtak, 4. decembra, s početkom u 18 sati.

U sklopu svečanosti, prisutnima će se obratiti umjetnik lično, prigodno će biti izložen dio fotografija iz kalendara, izrađenih u većem formatu, a na rasporedu je i prikazivanje 25-minutnog dokumentarnog filma "Na Bilima", rađenim u produkciji BHT1, a pod autorskom palicom Dine Kasala.

Foto: Ivan Kelava
Foto: Ivan Kelava

Inače, Ivan je Kelava rođen 1981. godine u Mostaru. Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Fotografijom se bavi već više od deset godina, a ističe kako su ga opčinili svjetlost, trenutak, pokret i ljudi u takovim stanjima. Višestruko je nagrađivan i već izlagao na više samostalnih i grupnih izložbi u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Mostaru i u Ljubuškom. Njegove fotografije su korištene za naslovnice knjiga, monografija, plakata, kalendara i drugih oblika vizuelnih predstavljanja. Jedna je pohranjena u opusu Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, a može se kazati kako ga je u svijet prepoznatljivih autora lansirala ona s likom djeda koji se brije, korištena za plakat Mediteran film festivala u Širokom Brijegu, 2011. godine.