BiH
17

Oproštajno-nastupna posjeta zapovjednika NATO stožera u BiH

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Ministrica obrane BiH Marina Pendeš i zamjenik ministra obrane BiH Emir Suljagić danas su primili u oproštajno-nastupnu posjetu zapovjednika NATO stožera u Sarajevu, brigadnog generala Christophera J. Pettya i brigadnog generala Giselle M. Wilz koja će na ovoj dužnosti zamijeniti dosadašnjeg zapovjednika generala Pettya.
Foto: FENA
Foto: FENA

Ministrica Pendeš je zahvalila generalu Pettyu na uspješnoj suradnji i svesrdnoj pomoći BiH da se suoči s teškim izazovima na njezinom putu ka euro-atlantskim integracijama.

Također, upoznala je goste s najvažnijim aktivnostima MO BiH i OS BiH, a to su, uz pristup euro-atlantskim integracijama, aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP), uknjižba vojne imovine, modernizacija OS BiH, unaprijeđenje strategijskih dokumenata, rješavanje viškova naoružanja i streljiva, deminiranje, sudjelovanje u mirovnim misijama i pomoć civilnim strukturama pogođenim elementarnim i drugim nepogodama.

"Iako su postignuti veliki pomaci, izazovi i dalje ostaju pred BiH. Sigurni smo da ćemo i dalje imati uspješnu suradnju sa NATO stožerom i da ćemo zajedno ostvariti proklamirane ciljeve BiH. Jaka veza između MO BiH i NATO stožera je jako važna za nas", naglasila je ministrica Pendeš.

Zamjenik ministra Emir Suljagić naglasio je važnost usvajanja dokumenta Pregled obrane te istaknuo da je krajnji cilj MO i OS BiH članstvo u NATO-u.

"Potpora NATO stožera na našem putu ka NATO integracijama je od iznimne važnosti", zaključio je Suljagić.

Ministrica je generalu Pettyu poželjela još mnogo uspješnih misija i puno sreće u daljnjem radu, naglasivši da je uvijek dobrodošao u BiH, kao dokazani, veliki prijatelj ove zemlje.

General Petty je rekao da mu je bila velika čast što je imao prigodu biti na ovoj dužnosti kroz koju je imao mogućnost da pomogne BiH da ide naprijed na putu ka NATO-u.

Novoimenovanom zapovjedniku NATO stožera u BiH generalu Giselle M. Wilz, Pendeš je poželjela uspješan rad na visokoj i odgovornoj dužnosti i izrazila uvjerenje da će se i u budućnosti nastaviti dobra suradnja između MO i OS BiH sa NATO stožerom u BiH.

Na kraju posjeta, ministrica Pendeš i general Petty razmijenili su prigodne darove u znak obostrane zahvalnosti za dobru suradnju između MO BiH i NATO stožera za vrijeme trajanja njegovog mandata.

General Petty je na dužnost zapovjednika NATO Stožera izabran u junu 2014. godine, te je tokom svog mandata bio izuzetna potpora BiH na putu ka euro-atlantskim integracijama.

Najveću pažnju tijekom jednogodišnjeg mandata general Christopher J. Petty je posvetio potpori u rješavanju pitanja viškova naoružanja i streljiva, te pitanja uknjižbe vojne imovine, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.