BiH
0

"Oprezno vozi, svima pomozi" - edukacija i zabava za najmlađe u Sarajevu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U okviru projekta "Oprezno vozi, svima pomozi", danas i sutra će biti održani zanimljivi sadržaji za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.

Projekat se realizuje u organizaciji Alta Shopping centra, a u saradnji sa BIHAMK-om i MUP-om Kantona Sarajevo (KS).

Cilj projekta je edukacija djece o pravilima ponašanja u saobraćaju kroz igru i zabavu, kao i davanje doprinosa smanjenju tragičnih posljedica saobraćajnih nezgoda.

Prema riječima menadžera Alta Shopping centra Fariza Kulenovića, ovaj shopping centar je u par navrata ranije pokušao ukazati na probleme koji se dešavaju u našem društvu, te da pokuša na neki način uticati na rješavanje tih problema.

On je dodao da ovaj put tretiraju problem da veliki broj djece stradava u saobraćaju u BiH.

"Podaci koje smo dobili iz BIHAMK-a ukazuju na činjenicu da svake godine u BiH pogine 700 djece, od kojih je njih 150 predškolskog uzrasta“, pojasnio je Kulenović.

Prema njegovim riječima, u akciji će učestvovati djeca predškolskog i djeca osnovnoškolskog uzrasta. Kulenović je istakao da će djeca predškolskog uzrasta moći voziti mini automobile koje, uz podršku i stručnih savjeta policajaca MUP –a KS, mogu voziti po mini saobraćajnici opremljenoj pratećim znakovima i semaforima.

"Za djecu osnovnoškolskog uzrasta spremljena je staza gdje će oni moći voziti bicikle, pokušavajući savladati prepreke koje su postavljene na stazi", pojasnio je Kulenović.

On je dodao i to da je današnji dan predviđen za prijave i vježbanje, dok je sutra onaj takmičarski dio nakon kojeg će najuspješnija djeca, tačnije jedan dječak i djevojčica, dobiti po bicikl.

Akcija će trajati dva dana tako da su sva djeca dobrodošla na malu zabavu organizovanu za njih.