BiH
0

Oprečni stavovi stranaka iz FBiH i RS-a pred početak sastanka o reformi policije

FENA
Ostanak policije RS-a u okviru policijske strukture BiH i dalje ostaje uvjet stranaka iz tog entiteta za nastavak reforme policije, što su pred početak sastanka u Sarajevu o reformi policije potvrdili i predsjednici SDS-a i PDP-a Mladen Bosić i Mladen Ivanić.

-Mišljenje stranaka iz RS-a je jedinstveno - bez policije RS-a kompromis se ne može postići, decidiran je bio Bosić pred početak sastanka lidere svih političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH posvećenog reformi policije.

Bosić navodi da prijedlog Direkcije za reformu policije ne daje dovoljno prostora za kompromis, ali ostaje da se vidi šta će biti prezentovano na samom sastanku.

I PDP je stava kako nema potrebe da se ukida policija RS, objašnjavajući to činjenicom da se nigdje u okviru tri evropska principa ne spominje ukidanje policije RS-a.

-Jesmo za reformu policije, ali pod uvjetom da policija RS-a bude dio policijske strukture BiH. Ukoliko se na tome ne može postići dogovor, onda se bojim da ćemo ući u jedan začarani krug iz koga ćemo se teško izvući, kazao je Ivanić.

Stranke iz Federacije BiH uglavnom su ocijenile da je Izvještaj Direkcije za reformu policije dobra osnova za nastavak reforme policije.

Predsjednik SDABiH Sulejman Tihić ustvrdio je kako njegova stranka prihvata Izvještaj, te napominjući da je na sastanku o reformi policije na Vlašiću jasno rečeno da nema entitetske policije.

-Nisam za to da idemo nazad u odnosu na ono što smo dogovorili, a sve želje, primjedbe i sugestije trebaju biti predmet razgovora u procesu implementacije, mišljenje je Tihića.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija razočaran je stavom stranaka iz RS-a o ostanku policije tog entiteta, te smatra kako ovaj stav pokazuju da oni zapravo ne misle ozbiljno o reformi policije.

-Ne možete govoriti o depolitiziranoj policiji, a da pri tome tražite ostanak MUP-a RS-a. To nema veze s policijom i strukom, nego s dodatnim pritiskom, ocjena je Lagumdžije.

On najavljuje kako će na sastanku postaviti pitanje "zar je MUP jednog entiteta važniji od evropske perspektive ove zemlje".

Predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić naglašava kako treba nastojati doći do dogovora, kao i da s tri evropska principima o reformi nema kompromisa.

-MUPRS je stvar stranaka iz RS-a, ali vidjet ćemo šta to znači, kazao je Ljubić, ističući kako njegova stranka traži funkcionalnu policiju, koja ima zakonodavstvo, finansiranje i zapovijedanje s jednog mjesta.

Sastanku o reformi policije, koji je sazvao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, prisustvuju i viši zamjenik visokog predstavniika Raffi Greogorian, šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas, te šef EUPM-a u BiH Vincenzo Coppola.