Izglasavanje nepovjerenja ili ne?
0

Oprečna predviđanja članova ranije i sadašnje parlamentarne većine FBiH

FENA
Iz stranaka aktuelne parlamentarne većine u Federaciji Bosne i Hercegovine poručuju da će doći do izglasavanje nepovjerenja aktuelnom sazivu Federalne vlade, vjerovatno u februaru, kako navode, dok iz Stranke demokratske akcije, koja je bila u ranijoj većini, tvrde da do smjene, odnosno imenovanja nove vlade, neće doći.

Marinko Čavara, šef poslaničkog kluba Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, očekuje da bi odmah po isteku 11. februara, kao roka za izjašnjavanje Vlade FBiH, mogla biti održana vanredna sjednica u Parlamentu radi ove inicijative, potekle iz Parlamenta, za izglasavanje nepovjerenja Vladinom sadašnjem sazivu.

Ako Vlada dostavi njeno mišljenje ranije, takva sjednica u Predstavničkom domu mogla bi se očekivati i prije, kazao je Čavara danas za Agenciju Fena.

Sličan razvoj događaja najavio je i lider Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBiH) Fahrudin Radončić kada je krajem protekle sedmice izjavio da se vanredna sjednica u Parlamentu može očekivati 12. ili 13. februara, kada će po njegovom mišljenju biti izglasano nepovjerenje Vladi.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA), njen generalni sekretar i šef delegatskog kluba Bošnjaka u Domu naroda Federalnog parlamenta Amir Zukić, tvrdi, pak, da do smjene sadašnje vlade, odnosno do imenovanja nove, neće doći.

Kao jedan od mehanizama kojim može biti zaustavljen taj proces, Zukić navodi pokretanje procedure zaštite vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda.

Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja sadašnjem sazivu Federalne vlade pokrenule su stranke aktuelne parlamentarne većine - Socijaldemokratska partija BiH, Savez za bolju budućnost BiH i Hrvatska demokratska zajednica BiH te Hrvatska demokratska zajednica 1990.

U Predstavničkom domu je 56 od 98 poslanika potpisalo tu inicijativu, a u Domu naroda 35 od 58 delegata.

Potpisnici traže da budući Vladin kadrovski sastav odgovara stranačkom sastavu navedene stranačke "četvorke", odnosno aktuelne parlamentarne većine.

Nova većina na parlamentarnom nivou u Federaciji proglašena je ljetos nakon što je najuticajnija Socijaldemokratska partija BiH objavila raskid koalicije u Bosni i Hercegovini sa Strankom demokratske akcije.

U sadašnjem sazivu Federalne vlade još sjede ministri iz "stare" koalicije, koju su, osim tih dviju stranaka, činile i Narodna stranka "Radom za boljitak" te Hrvatska stranka prava.