BiH
158

Opozicija: Vladajuće stranke Zakonom o državnoj službi žele uposliti više vlastitih kadrova

Piše: S. Č.
Predstavnički dom Parlamenta FBiH (Foto: Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamenta FBiH (Foto: Klix.ba)
Predstavnici opozicionih partija u Federalnom Parlamentu smatraju kako se spornim Zakonom o državnoj službi ustvari obmanjuje javnost kako se nešto radi.

Zakon o državnoj službi koji će se danas naći na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine FBiH naišao je na osudu opozicionih partija u ovom državnom tijelu. Oni smatraju da će ovim zakonom vladajuće stranke u budućnosti imati i legalnu mogućnost da biraju ko će raditi u javnoj upravi.

"Ovaj zakon će dovesti do potpune privatizacije državne službe i javne uprave. Dakle, prilikom primanja kandidata u državnu službu najveći kriterij imat će stranačka i politička pripadnost, a ne kompetencija i vještine koje su neophodne za određenu poziciju", rekao je Elvir Karajbić, šef kluba SDP-a.

"Vlada na čelu s Fadilom Novalićem obmanjuje javnost. Stalno spominju Reformsku agendu i kako je zakon u skladu s onim što od nas traži Evropska unija, a u stvarnosti nas udaljava od nje. Vladajuće stranke Agendu koriste kao 'smokvin list' kojim prekrivaju svoje stvarne namjere. Naime, mi sumnjamo da se ovim zakonom priprema teren za dodatno upošljavanje politički podobnih kadrova", rekao je Dženan Đonlagić iz DF-a.

Ipak, vladajuća većina smatra kako su ove optužbe neosnovane.

"Ovako se svima daje prilika da se nađu na rukovodećim pozicijama, povećava konkurentnost, a samim tim i kvalitet javne uprave. Ovo nije nikakva novina u EU, tako da ne vidim ništa sporno u zakonu", smatra Ismet Osmanović, šef Kluba SDA u federalnom parlamentu.