BiH
0

Opozicija upozorava na sve veća zaduženja RS-a

FENA
Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini RS-a upozorili da da je vrlo složena i alarmatna situacija, kada je u pitanju zaduženje tog entiteta, jer je ukupni dug, zaključno s decembrom 2010. godine, iznosio 3.544,04 miliona maraka, od čega se na vanjski dug RS-a odnosi 2.196 miliona, a na unutrašnji 1.347 miliona maraka.

Šef poslaničkog Kluba SDS-a Vukota Govedarica ukazao je da u informaciji o dugu i Vlada RS-a sama konstatira da je povećano kreditno zaduženje u protekle dvije godine.

Pozvao se na podatak da u strukturi vanjskog duga učešće „novog“ zaduženja je 62,86 posto, dok „starog“ duga iznosi 37,14 posto, što je prouzrokovano kako redovnim servisiranjem starog duga tako i novim zaduženjima, kako se i navodi se u informaciji Vlade RS-a o zaduženosti RS-a na kraju prošle godine.

Govedarica je ukazao i na činjenicu da je od 338,08 miliona maraka kredita, za investicione projekte uloženo 161,2 miliona, dok je za podršku budžetu povučeno čak 176,8 miliona maraka.

Poslanici SNSD-a predložili su zaključak u kojem Skupština RS-a zadužuje Vladu da u roku o tri mjeseca predloži politiku zaduživanja RS-a, kojom bi na sistematičan i dugoročan način bila uređena strategija zaduživanja na svim nivoima u narednim godinama.

U svom izlaganju poslanik PDP-a Branislav Borenović upozorio je da su zaduženja općina i fondova tokom prošle godine povećana za oko 50 posto u odnosu na godinu ranije.

Kada se to stavi u kontekst zaduženja koje je napravila Vlada i javna preduzeća, potpuno je jasno, naveo je on, da se bez ikakvog koncepta ulazi u kreditne aranžmane, da nema koncepta u upravljanju zaduženjima i rizicima, što RS direktno vodi u “grčku stvarnost”.

Kao najvažnije, ukazao je, da zaduženja služe za „krpljenje“ budžetskih rupa, a ne za privredni rast i infrastrukturne projekte.

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija je u svom izlaganju naveo da činjenica da je dug RS-a u protekle dvije godine rasato, ali je našao opravdanje da je takva situacija i u drugim zemljama.

On je naveo i da dug, zbog kojeg se Grčka nalazi u sadašnjoj sitiaciji, nije napravila aktulena vlada, te da treba to imati u vidu i kada je u pitanju RS, koja, kaže, ne može se zaduživati kao zemlje EU ili države u okruženju.

Sve to, kaže, ne opravdava i trenuta zaduženja u RS, ali dodaje da se vlast prema tom pitanju “veoma ozbiljno odnosi”.

Poslanici su danas razmatrali i informaciju o stanju i upravljanju Republičkim robnim rezervama za prošlu godinu u kojem se navodi da su ostvareni prihodi 25.544.487 KM, a da rashodi od čak 48.121.556 KM.

Razmatran je i izvještaj o realizaciji podsticajnih mjera u poljoprivredi za 2010., a o ovoj i drugim tačkama dnevnog reda sutra će se izjašnjavati poslanici u “Danu za glasanje”.

Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2010., povučen je s dnevnog reda današnjeg zasjedanja parlamenta RS-a, jer nisu prisutni predstavnici te pravosudne institucije.