BiH
0

Opozicija u RS: Ugrožen je parlamentarizam, na sceni je diktatura

FENA
Šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica ocijenio je danas da odbijanje skupštinske većine u parlamentu Republike Srpske, da se raspravlja o tri zakona koje je predložila opozicija, predstavlja nipodaštavanje poslanika opozicionih stranaka koje u Skupštini zastupaju 40 procenata volje birača u RS-u, te da to vodi ukidanju demokratije i ugrožavanju parlamentarizma.

Kaže da su poslanici opozicije u Narodnoj skupštini RS-a i danas napustili nastavak zasjedanja ostajući dosljedni u nastojanju da se u najvišu zakonodavnu instituciju vrati parlamentarizam.

Razlog da ne prisustvuju sjednici je odluka skupštinskih odbora koji nisu dali saglasnost da se raspravlja o opozicionim zakonima o dopuni Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS-a, kao i o zakonima o boračkim i penzionim pravima koji predviđaju da se za te kategorije vrate ranija prava po osnovu penzija i boračkih naknada.

Govedarica ističe da bavljenje ozbiljnim problemima naroda i građana ne može biti podvedeno pod politikantstvo.

„Sve što smo na ovoj sjednici nastojali bilo je usmjereno jednom cilju, da vratimo dostojanstvo borcima i penzionerima koje im je ova vlast otela, a to je podrazumijevalo dijalog i spremnost na kompromis samo da bi se postiglo rješenje u korist građana koji pripadaju ovim kategorijama stanovništva“, pojasnio je Govedarica.

Istakao je da će poslanici SDS-a zasjedati u svom klubu i nadzirati rad „krnje“ Skupštine za koju je rekao da je trenutno u velikom problemu s kvorumom te da su „bili prisiljeni pozvati i poslanika koji je presuđen za otmicu ali i kolegicu koja je na zasluženom porodiljskom odsustvu nakon što je rodila blizance“.

I šef Kluba poslanika PDP-a Zoran Đerić je također rekao da njihovo napuštanje skupštinske sale nije predizborni marketing, kao što to optužuje vladajuća većina.

„Oni nisu htjeli da raspravljaju o zakonima o pravima boraca i to je glavni razlog zašto smo napustili skupštinsku salu“, kazao je Đerić u izjavi novinarima i naglasio da opozicija neće odustati od namjere da se njihovi zakoni ipak nađu pred parlamentarcima.

Vladajuću većinu je optužio da je oduzela prava i oštetila boračku i penzionu kategoriju stanovništva u RS-u.

„Očigledno je da ova skupštinska većina nema namjeru ni volju, a i plaši se rasprave o tim pitanjima, jer su svjesni činjenice šta su uradili borcima, ratnim vojnim invalidima i penzionerima u RS-u“, kazao je Đerić i dodao da u budžetu ima novaca, ali se ta sredstva usmjeravaju u druge svrhe, ali ne onima koji žive na nivou siromaštva.

I poslanik Demokratske partije Dragan Čavić optužio je vladajuću većinu u RS-u da negira sve prijedloge opozicije, što obesmišljava parlamentarizam, koji je i Ustavom uređen.

„Opozicija u RS-u odbija da bude poslušnik Milorada Dodika i njegovog isturenog odjeljenja, Vlade RS-a, i još jednog isturenog odjeljenja, skupštinske većine“, naveo je Čavić ustvrdivši da „RS ima diktaturu, a ona se ogleda kroz rušenje ustavnog poretka, u kojem izvršna vlast sluša predsjednika RS-a, a Narodna skupština Vladu“.

Čavić je rekao da će opozicija ostati pri svojim stavovima i ujedinjena je u namjeri da „stanje mijenja“.

„A oni koji misle da će ovo vječno trajati, griješe“, zaključio je poslanik DP-a.