BiH
0

Opozicija u RS-u: Vlast novim zaduženjem stvara iluziju stabilnosti

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini RS-a danas u oštro kritikovali namjeru Vlade RS-a da dugoročno zaduži RS za iznos od 254 miliona KM.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica kaže da i ovom odlukom Vlada RS-a "nastoji da stvori iluziju da je u RS-u sve stabilno i dobro“.

"Ovo je parazitska vlast koja želi da živi na račun budućih generacija", tvrdi Govedarica i navodi da je ova odluka neustavna, jer, između ostalog, predviđa da stupa na snagu narednog dana po objavljivanju u "Službenom glasniku“.

S druge strane, resorni ministar Zoran Tegeltija navodi da se radi o kreditima koji su neophodni za finansiranje budžetskih izdataka u ovoj godini.

Opozicija navodi da su sredstva od 254 miliona KM, za koje nisu dobili ni tačne, već okvirne iznose, predviđena samo za "krpljenje budžetskih rupa“, dok iz vladajuće stranke navode da je privreda u teškoj situaciji i stoga su potrebna zaduženja, jer nema lakog rješenja za tu situaciju.

U PDP-u tvrde da bi javni dug, uz ovo zaduženje mogao preći više od 50 posto BDP-a.

Iako je ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija pokušao da replicira opoziciji, da je javni dug 2005. godine bio 55 posto BDP-a, oni su ga upozorili da je aktuelna Vlada promijenila metodologiju računanja duga i BDP-a, primjenjujući ugovor iz Mastrihta, kojim je definiran nivo zaduženja zemalja članica EU, što se u RS-u ne može primijeniti.

Šef Kluba poslanika PDP-a Zoran Đerić tvrdi da sve ovo "vodi RS u ambis, jer je vlast upropastila sve što se moglo upropastiti u RS-u, a posebno privredu“.

"I jedino što još mogu da urade jeste da RS kreditno zadužuju", upozorio je Đerić koji kaže da se nada da će ovo biti zadnja loša stvar koju je uradila ova vlada RS.

Međutim, ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija tvrdi da je Vlada vodila odgovornu politiku u pogledu javnog duga.

"Republika Srpska više sredstava servisira nego što se zadužuje i procjene govore da je javni dug RS u odnosu na BDP na kraju 2013. godine ostao na nivou javnog duga iz 2012." rekao je Tegeltija i naveo da ovo zaduženje ništa neće promijeniti sa stanovišta ukupnog duga RS.

Poslanici su tokom današnjeg rada razmotri i prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji javnog sektora RS, o Zakonu o deviznom poslovanju i o advokaturi, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima.