BiH
0

Opozicija u RS-u traži sjednicu NSRS-a o aferi kupovine poslanika

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Poslanici Saveza za promjene u Narodnoj skupštini (NS) RS-a u ovoj sedmici će i zvanično pokrenuti inicijativu za zakazivanje posebne sjednice entitetskog parlamenta na kojoj bi se raspravaljalo o "aferi kupljenih poslanika u NSRS-u“.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Vukota Govedarica je rekao da se nada da će biti podrške i drugih poslanika ovoj inicijativi kako bi se u NSRS-u otvorila rasprava o ovoj gorućoj temi.

"Nevjerovatno je da više od šest mjeseci u RS-u tinja ova afera, a nadležne institucije ništa nisu poduzele da se ona istraži do kraja", naglasio je Govedarica na konferenciji za medije, ističući da će stranke koje ne žele da podrže ovu inicijativu pokazati da podržavaju Vladu "koja je uzdrmana, drži se na staklenim nogama i plod je političke korupcije“.

Tvrdi da je upitno da li aktulena skupštinska većina ima potrebna 42 poslanika, ali da građani RS-a nemaju vremena da čekaju konsolidaciju vlasti, koja je u proteklih devet godina "destabilizirala RS“.

I poslanik PDP-a Slaviša Marković je istakao da će utvrđivanje istine o ovom pitanju odrediti dalji dalji put RS-a.

"Ništa u RS-u nakon toga neće biti isto, jer će se potvrditi da li ova vlast ima legalitet i legitimitet", kazao je Marković.

Istakao je da sadašnja opozcija istovremeno radi na formiranju skupštinske većine, a da se unutar aktuelne vladajuće većine dešavaju ucjene kako bi zdržali većinu.

"Nadam se da ćemo u dogledno vrijeme uspjeti da srušimo ovu bahatu vlast", naveo je Marković.

I poslanik NDP-a Dragan Čavić je podsjetio da je on ranije lično predao tužilaštvu RS-a krivičnu prijavu protiv premijerke RS-a Željke Cvijanović i nepoznatih osoba zbog sumnje da su umješani u podmićivanje poslanika, ali da istraga nije dovedena do kraja.

On je prozvao istražne i pravosudne organe u RS-u jer nisu ni nakon šest mjeseci dali odgovore o ovom pitanju, što, kaže, potvrđuje da su pod uticajem aktulene vlasti,iako se na snimku čuje Cvijanović o "kupovini poslanika".

Čavić tvrdi da vlast nema skupštinsku većinu i da se "ponovo otvorila politička pijaca“ te da opozicija želi da se takva praksa u RS-u prekine, jer vlast ne može biti legitimna na takav način.

Potvrdio je da opozcija radi na pitanju formiranja svoje skupštinske većine.

Zajedničkoj konferenciji za medije parlamentaraca Saveza za promjene prisustvovao je i poslanik stranke Napredna Srpska Adam Šukalo koji je postavio pitanje zašto nije zakazan nastavak ranije prekinute sjednice NSRS-a.

On je naveo da je njegova stranka pokrenula zahtjev da se na posebnoj sjednici razmatra "afera snimak“ i da će ta rasprava pokazati šta je istina i o skupštinskoj većini i pitanju kupovine poslanika.