Narodna skupština
0

Opozicija u RS-u protiv rebalansa entitetskog budžeta

FENA
Prijedlog ovogodišnjeg rebalansa budžeta Republike Srpske, koji je povećan za 150 miliona i iznosit će milijardu i 750 miliona maraka, razmatrat će sutra poslanici po hitnom postupku na sjednici Narodne skupštine RS-a.

Opozicija je jednoglasno protiv predloženog uvećanja budžetskog okvira, jer je Vlada RS-a, kako tvrde u SDS-u, pripremila rebalans na osnovu povećanja poreza na dohodak građana što ne odražava realno stanje u privredi.

Ukazuju da se povećava potrošnja u budžetskim institucijama, javnoj administraciji, dok je u privredi stanje i dalje teško, a i iz PDP-a također naglašavaju da je rebalans samo ulaganje u održavanje “administrativnog aparata” i predstavlja “katastrofalnu i potpuno promašenu politiku” vlade SNSD-a u kontinuitetu.

Entitetski premijer RS-a Aleksandar Džombić potvrdio je nedavno da se najznačajnija korekcija u budžetskom okviru odnosi na veća izdvajanja za brutoplaće u administraciji, budući da su početkom godine odlukom njegovog kabineta povećane stope poreza i doprinosa, što nije bilo predviđeno utvrđenim budžetskim okvirom.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice je i više izmjena i dopuna zakona iz oblasti finansijskog sektora, kao i Nacrt zakona o socijalnoj zaštiti, na koji su primjedbe već dali predstavnici civilnih invalida u RS-u, budući da im se naknada za tuđu njegu i pomoć povećava sa svega 41 na 80 maraka, iako je njihov zahtjev bio da taj dodatak bude oko 70 posto prosječene plaće.

Očekuje se i rasprava o izvještaju o poslovanju Investiciono - razvojne banke RS-a i njenih fondova za 2010. godinu te o informaciji o stanju u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja u RS-u.