BiH
0

Opozicija u RS: Svaka Dodikova najava referenduma završi s novom pravosudnom institucijom BiH

FENA
Vukota Govedarica (Foto: SRNA)
Vukota Govedarica (Foto: SRNA)
Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica upozorio je danas da je zabrinjavajuće da je RS iz jedne krajnje radikalne faze, kada je u pitanju rad pravosuđa u BiH, došla u situaciju da se na nivou BiH formira nova pravosudna instituciju koja se zove viši sud BiH.

Govedarica je na press-konferenciji u Banjoj Luci rekao da je sada potpuno jasno da se svaka priča o "Dodikovim referendumima“ završava rađanjem novih pravosudnih institucija u BiH, podsjećajući da je odmah nakon odustajanja od referenduma 2011. godine donesena odluka da se ulazi u strukturalni dijalog da bi se restrukturiralo pravosuđe BiH.

"S obzirom na to da je usaglašen jedan potpuno novi sud u BiH, a to je viši sud, sada je potpuno jasno da se sva priča o Dodikovim referendumima završava na jedan veoma neslavan način, a što je još zanimljivije završava se rađanjem novih pravosudnih institucija u BiH. Zato bi bilo najbolje da Dodik više ne izgovara riječ referendum jer ćemo najvjerovatnije doći u situaciju da sutra raspisujemo referendum o ukidanju višeg suda, čiji su kreatori Dodik i njegovi partneri2, navodi Govedarica.

Smatra zabrinjavajućim i neprihvatljivim da iz strukturalnog dijaloga BiH dobije novu pravosudnu instituciju koja se zove viši sud BiH.

Poslanik PDP-a Dragan Galić je postavio pitanje zašto u Narodnoj skupštini RS-a nema informacija o reformi pravosuđa BiH, koliko će nova instanca na nivou BiH koštati građane RS-a.

"Kada se na kraju ne definišu nadležnosti višeg suda i kada vlast SNSD-a shvati da im to ne odgovara da li će opet biti povlačenja i iz ove priče i novih odluka o provođenju referenduma", upitao je Galić.

I poslanik Napredne Srpske Adam Šukalo je rekao da je Vlada RS-a prva prihvatila mehanizam koordinacije i da je farsa to što se oni sada ne slažu sa njim.

"Da je to tačno potvrđuju i riječi predsjednika Narodne skupštine RS-a Nedeljka Čubrilovića da se na sljedećoj sjednici parlamenta RS-a neće naći informacija o mehanizmu koordinacije, a nema najave ni za posebnu sjednicu", kaže Šukalo.

On je upitao i šta je s kampanjom "Inzko go home".

"Sada je izgleda Welcome to city Banja Luka", kazao je Šukalo, aludirajući na današnju posjetu visokog predstavnika Banjoj Luci.

Reagirao je i ministar pravde RS-a Anton Kasipović, ističući da će s jasno određenom nadležnosti Suda BiH u prvom i drugom stepenu građani RS-a i BiH biti pravno zaštićeni.

"U okviru Suda BiH imamo i apelaciono vijeće. Ovaj sud sada radi dvostepeno i zbog toga je mnogo bolji i efikasniji način da postoji Sud BiH i viši sud s jasno propisanim nadležnostima", rekao je on.

Ističe da je sporna proširena nadležnost Suda BiH.

"Eventualno uspostavljanje višeg suda, podrazumijeva da prethodno bude riješeno pitanje nadležnosti Suda BiH i načina njegovog organizovanja", istakao je entitetski ministar pravde i naveo da je srukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH njegova obaveza zbog zaključaka Vlade i Narodne skupštine RS-a.

"Ovaj posao nikada neću dovoditi u vezu s referendumom o Sudu i Tužilaštvu BiH. Najlošije rješenje u pravosuđu je postojeće, a oni koji strukuralni dijalog proglašavaju porazom neka podrže sadašnji Sud BiH u okviru nadležnosti koje ima, pa i proširene", kaže Kasipović, uz stav da je nedopustiva retroaktivna primjena Krivičnog zakon BiH.