BiH
8

Opozicija tvrdi da je današnja hitna sjednica Skupštine KS sazvana nezakonito

Piše: N. N.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Opozicija u Skupštini KS, kojoj se danas priključio i DF, smatra da je današnja sjednica Skupštine KS sazvana protivno odredbama Poslovnika o radu Skupštine KS koji sazivanje hitnih sjednica predviđa samo u slučaju elementarnih nepogoda i vanrednih okolnosti.

Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke, zatražila je da se zastupnicima objasni zašto je sazvana hitna sjednica Skupštine KS. Ona smatra da nisu ispoštovane poslovničke odredbe koje sazivanje Skupštine KS predviđaju samo u slučaju elementarnih nepogoda, epidemije i sl. Također, Ćudić je napomenula da zastupnici još uvijek nisu dobili materijal za sjednicu za koju su saznali iz medija.

S druge strane, zastupnici SDA pozivali su se na neophodnost brzog usvajanja budžeta KS, ali i na ugroženu sigurnost građana KS, kao i na činjenicu da je nova parlamentarna većina neophodna da bi se nastavili reformski procesi.

Mirza Čelik, zastupnik SDA, rekao je da nova većina ima 22 ruke i da bi nova vlada moga biti imenovana "na mišiće", ali oni to ne žele.

Zastupnici SBB-a, stranke koja danas ulazi u vlast u KS, nisu učestvovali u raspravi.

Peđa Kojović, zastupnik Naše stranke, naglasio je da način na koji se vrši promjena vlasti nije dobar.

"Vjerovati da će se kršenjem zakona i procedura provesti Reformska agenda je neodgovorno. Nastavlja se kršenje procedura", kaže Kojović.