BiH
6

Opozicija traži prenos zasjedanja Narodne skupštine RS

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini RS Zdravko Krsmanović rekao je da se hitno mora osigurati prenos zasjedanja NSRS, jer samo na taj način opozicija može da se bori protiv laži i kriminala.

"Džaba su sve naše riječi ovdje, jer ih niko ne čuje. Vlast uključi prenos samo kada govore ministri i poslanici pozicije. Zašto se ne osigura javni prenos da svi mogu čuti o čemu mi ovdje danonoćno razgovaramo. Mi ovdje govorimo o onome što svi žele čuti", rekao je Krsmanović.

On je dodao da sve afere u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS moraju da se ispitaju. Svoj posao, dodao je on, daleko ozbiljnije i profesionalnije mora da radi i Pravobranilaštvo RS.

Krsmanović je podsjetio da je Nacionalni park Sutjeska dio Dinarskog luka i biser svjetske prirodne baštine neprocjenjive vrijednosti, te da bi se izgradnjom hidrocentrala ugrozila priroda, biljni i životinjski svijet, a degradirala bi se i uspomena na antifašističku borbu stanovnika te regije, ali i drugih krajeva bivše Jugoslavije.

"Okružni sud Banja Luka poništio je rješenje Ministarstva za urbanizam o prihvatanju Studije utjecaja hidrocentrala na rijeci Hrčavci na okolinu i time je potvrđeno da Studija nije urađena u skladu sa zakonom. Spriječeno je da se od Nacionalnog parka Sutjeska napravi industrijska zona i da se od rijeka Sutjeske i Hrčavke naprave kanali", rekao je Krsmanović.

Poslanik Dragan Čavić podsjetio je još jednom da Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove ne radi svoj posao, jer ne provodi odluku suda, prema kojoj se zemljište Poljoprivredne škole u Banjoj Luci vraća Gradu.

"Presuda postoji, ali to je sve. Iako je ta zemlja presudom vraćena Gradu Banjoj Luci, ona praktično i dalje pripada Budimiru Stankoviću, jer Uprava ne provodi tu odluku. Zašto? Sve je gotovo, sudovi su uradili svoj posao, a stanje stvari je takvo da uprkos tome Stanković tu zemlju može prodati u bescijenje, iako nije njegova", smatra Čavić.