BiH
0

Opozicija traži ostavku Vlade RS-a uoči sjednice o kupovini poslanika

FENA
Zgrada Vlade RS
Zgrada Vlade RS
Premijerka RS-a Željka Cvijanović izjavila je, uoči sutrašnje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a o ''kupovini'' narodnih poslanika prilikom izbora Vlade RS-a, da je sve što je imala na tu temu, već rekla.

Smatra da nije logično da se ta sjednica održi, ali da je o svemu "napravljena politička tema i onda i treba da se sjednica održi i spremna je za tu raspravu".

"To je priča koja nema nikakvu pravnu, već čisto političku pozadinu. U krajnjem slučaju baš je dobro da se o tome raspravlja", ustvrdila je ona i navela da je parlamentarna većina u RS-u "vrlo stabilna".

S druge strane, šef Kluba poslanika PDP-a Branislav Borenović smatra da je dobro da parlament zasjeda o temi "kupovine“ poslanika u RS-u, te da zauzme određene stavove i zaključke i da se na sve stavi tačka.

"Nadležne institucije treba da utvrde autentičnost snimka i da se na bazi toga može tvrditi da je Vlada RS-a formirana na koruptivan način. To je ključni odgovor koji trebamo dobiti na sjednici Narodne skupštine RS-a", rekao je Borenović.

Vjeruje da je glas premijerke Željke Cvijanović autentičan na snimku na kojem se govori o navodnoj "kupovini“ poslanika i da Vlada treba da podnese ostavku i time Cvijanović pokaže bar moralnu odgovornost i izvini se građanima RS-a zbog izrečenih rečenica.

Borenović ocjenjuje da će posebno biti interesantno vidjeti kakvo će biti glasanje i na novoj redovnoj sjednici Narodne skupštine RS-a u smislu skupštinske većine.

Poslanik Stranke napredna Srpska Adam Šukalo kritikovao je Specijalno tužilaštvo RS-a jer nije ni provelo, već, kako kaže, zatvorilo istragu o navodnoj kupovini poslanika u RS-u, navodeći da je to urađeno pod političkim pritiskom vlasti.

"U RS-u je stavljena time tačka na ono što se zove pravna država. Takvo stanje je neodrživo i to se mora riješiti na sutrašnjoj sjednici Skupštine RS-a", tvrdi Šukalo.

Potvrdio je da zbog toga, ali i poskupljenja struje, lošeg stanja u fondovima penzionog i zdravstvenog osiguranja više njegova stranka ne podržava vladajuću strukturu u RS-u.

Za šefa Kluba poslanika SNSD-a Radovana Viškovića sutrašnja sjednica bit će prilika da se zatraže odgovori na pitanje ko je, kako kaže, počinio krivično djelo i prisluškivao premijerku RS-a Željku Cvijanović.