BiH
0

Opozicija RS-a i danas ne učestvuje u zasjedanju Narodne skupštine

FENA
Poslanici Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP) i Demokratske partije ostali su odlučni u stavu da ni danas ne prisustvuju nastavku ranije prekinute sjednice Narodne skupštine RS-a, nezadovoljni činjenicom da su s dnevnog reda skinuta tri zakona koja su oni predložili.

Najavljujući da će zasjedanje pratiti iz skupštinskih klubova, poslanici ovih opozicionih stranaka ponovili su ogorčenje jer skupštinski odbori nisu dali saglasnost da se danas raspravlja o Nacrtu zakona o dopuni Zakona o sprječavanju sukoba interesa u organima vlasti RS-a, kao i o zakonima o boračkim i penzionim pravima koji predviđaju da se za te kategorije vrate ranija prava po osnovu penzija i boračkih naknada.

Radi se o zakonu koje su predložili poslanici SDS-a Vukota Govedarica i Miroslav Kojić te Slavko Vučurević iz PDP-a.

I ovaj put opozicioni poslanici su se obratili novinarima iznoseći stavove da u parlamentu RS-a nema demokratije, da se ne dozvoljava da se čuje glas opozicije, te negirali optužbe vladajuće stranke da je sve ovo opoziciona predizborna kampanja.

Vladajuća većina te Klub poslanika SDPBiH-SDA kao i poslanici nekih manjih stranaka nastavili su zasjedanje.

U toku je razmatranje Nacrta zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Na dnevnom redu su i nacrti zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, o uslovima i postupku verifikacije opštih obaveza RS, o bazi podataka rezultata analiza DNK, te o nacionalnim parkovima „Kozara“ i „Sutjeska“.

Pred poslanicima će biti i nacrti zakona o izmjenama: Zakona o nafti i derivatima nafte, Zakona o Penzijskom rezervnom fondu RS-a, Zakona o inspekcijama u RS-u i Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.