BiH
3

Opozicija neće doći na sastanak kod Dodika o stanju u FBiH

FENA
Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik RS-a Milorad Dodik tvrdi da niko ne može biti naivan i vjerovati da se situacija u Federaciji BiH smirila te da je stoga za danas sazvao sastanka s predstavnicima entitetske vlasti i opozicije, koja, međutim, neće doći na sastanak.

"Činjenica da se na nivou kantona čeka nekoliko novih vlada i da se nastavljaju protesti u FBiH, čak postoje i određeni pokreti za promjene u Vijeću ministara BiH, je sasvim dovoljno da bi odgovorni ljudi mogli da razgovaraju o tome kako usaglasiti stavove o tim pitanjima", rekao je on u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

To što su opozicione parlamentrane stranke već saopćile da se neće odazvati na sastanak, a zbog napada koje je Dodik izrekao prije nekoliko dana prema tim strankama, Dodik je prokomentirao riječima da je to stvar tih stranaka i da se i "bez njih može“.

Tvrdi da je njegova odgovornost kao predsjednika RS-a bila da koncipira jedan takav sastanak, te da će opoziciju, ako procjeni, opet pozvati na sastanak.

"Uvjeren sam da na strani onih koji danas neće doći nema promišljenje politike", ustvrdio je Dodik i naveo da je opozicija neodgovorna, nema šta da kaže i stoga i neće ni doći.

S druge strane, predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić saopćio je da se neće odazvati pozivu predsjednika RS-a Milorada Dodika "jer taj susret ne bi imao nikakvog smisla i bio bi zloupotrebljen od Dodika i njegovog SNSD-a“.

"Nakon niza optužbi za izdaju i drugih uvreda od strane Dodika, posebno tokom gostovanja na RTRS, svaki razgovor s njim je potpuno besmislen, jer je jasno pokazao da je on samo predsjednik svoje stranke, a ne predsjednik svih građana u RS", stoji u saopćenju PDP-a.

I iz Narodnog demokratskog pokreta su potvrdili da nemaju namjeru učestvovati na tom sastanku I smatraju da je ovo "još jedan pokušaj zamagljivanja velikih problema u kojima se nalazi RS, a čiji je uzročnik Milorad Dodik, personalno, njegovi sljedbenici i politika stranke koju on vodi“.

"Čovjek koji je spreman jedan dan da vrijeđa, iznosi laži i neistine o svojim političkim protivnicima, nema ni moralno, ni političko pravo da te iste ljude poziva na bilo kakve konsultacije, jer ovu stranku, konsultacije s Dodikom ni po jednom pitanju ne interesuju", saopćeno je iz NDP-a.

Na Dodikov razgovor s predsjednicima parlamentarnih stranaka iz RS-a, a povodom aktuelne političke situacije, s posebnim osvrtom, kako je navedeno, na dešavanja u Federaciji BiH i zauzimanja stavova u vezi s tim pitanjem, neće ni predstavnici SDS-a.