NSRS
0

Opozicija napustila posebno zasjedanje

FENA
Poslanici SDS-a, PDP-a i SRS-a RS-a napustili su danas posebno skupštinsko zasjedanje nakon što nije uvažena njihova primjedba povodom činjenice da je Vlada RS-a u Skupštinu uputila informaciju o mjerama za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na RS, a ne prijedlog mjera na koji bi mogli podnositi amandmane.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Borislav Bojić optužio je prethodno Skupštinu da je time prekršen Poslovnik o radu jer je promijenjen naziv tačke dnevnog reda koji je ranije utvrđen.

Bojić je rekao da poslanici SDS-a ne mogu prihvatiti “diktat” Vlade prema Narodnoj skupštini i da neće prisustvovati razmatranju informacije Vlade, umjesto da to bude dokument parlamenta.

I poslanik SRS-a RS-a Milanko Mihajlica ocijenio je da je prekršen skupštinski poslovnik te uputio niz primjedbi zbog takvog načina rada.

Poslanici su ipak većinom glasova usvojili dnevni red i u toku je uvodno izlaganje premijera RS-a Milorada Dodika o mjerama za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na RS.

Prethodno je predsjednik Skupštine RS-a Igor Radojičić rekao da ni u jednom slučaju nije prekršen poslovnik, jer je jutros održana sjednica Kolegija na kojoj je utvrđen dnevni red skupštinskog zasjedanja, a Vlada osim naziva, nije mijenjala sadržaj predloženog dokumenta.

Tokom brojnih primjedbi opozicije, poslanik SDS-a Ognjen Tadić rekao je da su bili spremni da učestvuju u razmatranju predloženih mjera, ali da nakon ovakvog ponašanja vladajuće većine, opozicija neće snositi nikakvu odgovornost za sva eventualno negativna privredna kretanja u RS-u, otpuštanja radnika, gašenja preduzeća, socijalne nemire i drugo.

“Htjeli smo da damo doprinos, ali nam nije data ta mogućnost”, rekao je Tadić.

Radi podjećanja, osim ove tačke, Narodna skupština RS-a bi na posebnom skupštinskom zasjedanju trebalo da utvrdi i stav o ustavnom položaju Brčko Distrikta u Ustavu BiH radi okončanja režima supervizije i arbitraže.