BiH
264

Opomena generacijama: Potresna promocija knjige o ubijenoj djeci Goražda

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Prvo masovno ubistvo djece u Goraždu desilo se 14. maja 1992. u bivšoj ulici Sandžačkih brigada. U tom zločinu ubijeni su Selvira Suljović i Mirsad Ćulov, oboje rođeni 1976. godine, a ranjeno je nekoliko civila, među kojima i Selvirin brat Saudin (9) i njen otac.

Posljednje ubistvo se desilo 20. augusta 1995. godine, kada su ubijeni Selvedina Džafović (7), Armin Buljubašić (3) i njegova tetična Šejla Užičanin (7), samo su neki od podataka iz sveobuhvatne knjige Muamera Džananovića koja je promovisana danas u Goraždu.

Knjiga "Zločini nad djecom u Goraždu tokom opsade 1992-1995" čiji je izdavač Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, iznosi dokaze da je u Goraždu tokom agresije na BIH ubijeno i ranjeno više od 548 djece. Za njihove roditelje i srodnike ovo je bio posebno potresan događaj ali i sve koji su se na početku promocije fatihom i minutom ćutnje pomolili za duše nevino ubijenih tokom agresije na BIH.

"Upornim dugogodišnjim istraživanjem na terenu Džananović je dokazao da je skoro svakog drugog dana opsade, u prosjeku, ubijeno ili ranjeno jedno dijete, 15 puta je počinjeno masovno ubistvo djece, gelerima iste granate ubijeno je najmanje dvoje djece. Djeca su ubijana na svim lokacijama i u svako doba dana. Istraživanjem je dokazana istina o uzrocima, razmjerama i ciljevima počinjenih zločina nad civilima, a posebno djecom", kazao je dr.Rasim Muratović, recenzent knjige na promociji u Goraždu.

Zločinci su djeci oduzimali pravo na život, teško ih ranjavali, uništavali im domove, uskraćivali pravo na obrazovanje, hranu, vodu, struju, te čak sprječavali i da ih dostojanstveno sahrane.

"Paradoksalno je ali su na taj način zločinci današnjim i budućim negatorima genocida izbili iz ruku argument po kojem su se u BIH, pa i u Goraždu, u periodu 1992.-1995, u 'građanskom i vjerskom ratu tukle zaraćene strane' i tome slično. Nije to bila nikakva komšijska tuča oko međa. Bila je to agresija na Bosnu kao međunarodno priznatu nezavisnu državu i genocid nad Bošnjacima", kazao je dr.Muratović.

Dokumenti objavljeni u knjizi potvrđuju činjenicu da status 'Sigurne zone UN-a' Goraždu kao ni drugim nije značio ništa.

"Sigurne zone, postavljene kao pravno formalni instrument međunarodne zajendice su na primjeru BIH, konkretno Goražda podbacile u svakom pogledu", kazao je Emir Oković, magistar pravnik nauka i aktuelni premijer Vlade BPK Goražde.

General ARBIH Hamid Bahto koji je od početka rada na knjizi autoru bio velika podrška, kao jedan od promotora poručio je kako knjigu treba da pročita svaki građanin BIH, posebno oni koji su živjeli ili žive u Goraždu.

"Mi govorimo danas o knjizi koja se bavi onima koje naša tradicija, naša kultura i naša civilizacija naziva dženetskim pticama. Ja se nadam i molim dragog boga da kad dođemo, a svi ćemo doći na sud pred Njega, da nas naša djeca neće kriviti za ono što smo radili na ovom svijetu", kazao je između ostalog Remzija efendija Pitić, također jedan od promotora knjige.

Promocija je bila posebno potresna i emotivna za roditelje ubijene i ranjene djece i samog autora kojem su, kako ističu ukazali povjerenje da u njihovo ime, objavi istinu o sistematskom ubijanju djece u Goraždu.

"Ova knjiga je rezultat višegodišnje borbe za istinu i pravdu, naučne snage, naučnog, mladalačkog entuzijazma, ljudske na kraju krajeva borbe i želje da se za pokoljenja koja će doći poslije nas ostavi jedini spomenik koji se ne može srušiti, kojem se ne mogu pobrisati imena žrtava, koji možemo mi, ali i generacije koje će doći poslije nas ponijeti bilo gdje i bilo kada, čista obraza pokazati bilo kome, nekima i postaviti pitanja", poručio je autor Muamer Džananović.

Pojašnjavajući kako je teklo samo istraživanje do objave knjige, Džananović je istakao i važnu činjenicu.

"Moramo biti pošteni i priznati da smo generalno skloni zaboravu. Tek kada istinu pustite tintom po papiru uradili ste ispravan posao, tada prkosite zaboravu i jedino tada ste ga pobjedili, što je i bio jedan od mojih osnovnih motiva da se ovaj projekat finalizira", poručio je autor.

On je dodao da je najveći problem Bošnjaka kroz historiju što su im historiju pisali pripadnici naroda koji ih stotinama godina pokušavaju protjerati s njihove zemlje te naglasio kako istraživanjem nije dat konačan broj ubijene i ranjene djece te da naučno-empirijska istraživanja o zločinima nad djecom, te o ostalim zločinima u Goraždu tokom opsade ovim radom neće prestati.

Vlada BPK Goražde omogućila je besplatan primjerak knjige za roditelje ubijene djece. Promocija je odaslala snažnu poruku i nadležnim institucijama da podrže istraživanja ovakve vrste te podstaknu na traženje odgovornosti za zločine počinjene na ovom području.