Interaktivni projekat
0

Opišite svoja sjećanja na djetinjstvo proživljeno u ratu

Sarajevo-x.com
"Djetinjstvo u ratu" je projekat Jasminka Halilovića koji se realizira u okviru Udruženja Urban. Bazira se na interaktivnoj web-stranici <a href="http://www.djetinjstvouratu.com/">Djetinjstvouratu.com</a> na kojoj je upućen poziv svima onima koji su dio djetinjstva proveli u opkoljenom Sarajevu da napišu svoje sjećanje iz tog perioda.

Cilj je napraviti knjigu sa 1.600 kratkih i ličnih sjećanja, koja će zajedno sa autorovom pričom o ratnom djetinjstvu predstavljati simboličnu posvetu 1.601 ubijenom djetetu tokom opsade Sarajeva.

U svom pozivu autor podsjeća da je u opkoljenom Sarajevu odrastalo na desetine hiljada djece svih generacija, a da o njihovom iskustvu ne postoji još niti jedna knjiga. Odatle i potreba za nastajanjem ovakvog djela, koje će osim Jasminkovih priča o ratnom djetinjstvu sadržati i 1.600 pojedinačnih unikatnih odgovora na pitanje "Šta je za tebe djetinjstvo u ratu?". Maksimalna dužina odgovora je 100 znakova, što daje priliku da se prikupi 1.600 različitih i unikatnih upisa. Ti upisi, prikupljeni u simboličnom broju, na zanimljiv i do sada jedinstven način, pričat će priču o sveukupnom iskustvu odrastanja u ratnom periodu.

U posljednjem dijelu svog obraćanja ljudima koji su dio djetinjstva proveli u Sarajevu od 1992. do 1995. godine Halilović govori i o tome kako je uopće došlo do ideje: "Povod pokretanja ovog projekta krajnje je ličan. U augustu 1994. godine ubijena je Mirela Pločić, moja najbolja drugarica iz perioda opsade. Ovaj projekat posvećujem njoj. Još jednom vas pozivam da se uključite i date svoj unikatan i ličan odgovor na ovo pitanje. Onda naše odgovore možemo zajedno posvetiti ne samo Mireli, već i 1.600 ostalih ubijenih drugova i drugarica."

Sarajevo-x.com kao medijski pokrovitelj ovog projekta poziva svoje čitaoce koji dijele ovo iskustvo da se uključe i doprinesu stvaranju "jedne antiratne knjige koja nosi poruku mira: nijedno dijete na svijetu ne želi rat!"

Djetinjstvouratu.com