Naša stranka
0

Opet derogirani legitimni državni organi

FENA
Naša stranka smatra da sastanak trojice partijskih lidera, Tihića, Čovića i Dodika, na ljetnikovcu u selu Prud kod Odžaka i dogovor u šest tačaka koji su postigli još jednom potvrđuje da vladajuće političke oligarhije derogiraju svaki, pa i najmanji, oblik demokratskih principa odlučivanja o sudbinskim pitanjima naše zemlje.

U saopćenju Naše stranke se navodi da je ova liderska trojka još jednom pokazala da o sudbini države ne odlučuje ni parlament, ni Vijeće ministara, ni Predsjedništvo, pa čak ni koalicija na vlasti, nego isključivo njih trojica.

"Jednostavno rečeno, Sulejman Tihić, Dragan Čović i Milorad Dodik poručili su građanima i građankama BiH da ne biraju na izborima demokratske institucije sistema, već partijske vođe. Istu poruku na ranijim, u pravilu neuspješnim, sastancima po ekskluzivnim kafanama i hotelima uz ovu trojicu lidera biračima su slali još i Haris Silajdžić, Božo Ljubić i Mladen Ivanić", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da prudski sastanak pokazuje da se koalicija na vlasti prepolovila te je gotovo izvjesno da u parlamentarnoj proceduri dogovor trojice lidera neće dobiti podršku. Takvu mogućnost već su nagovijestili Haris Silajdžić i Božo Ljubić kao šefovi dviju stranka iz vladajuće koalicije.

Naša stranka smatra da su Tihić, Čović i Dodik svojim dogovorom otvorili mogućnost za stvaranje nove krize parlamentarne većine i samim tim nove krize u našoj zemlji.

Ova stranka najoštrije upozorava partijske lidere da prestanu derogirati demokratski izabrane institucije sistema i prisvajati svu vlast u zemlji te odlučivati o sudbinskim pitanjima države na sastancima po nekakvim ljetnikovcima umjesto u parlamentu.