BiH
0

Operativna komanda OSBiH stacionirana u EUFOR-ovom kampu "Butmir"

FENA
Operativna komanda Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) od danas je stacionirana na novoj lokaciji u sklopu EUFOR-ovog kampa "Butmir" u Sarajevu (ranije je bila smještena na Bistriku).

Ceremoniji primopredaje objekata koje će ubuduće koristiti pripadnici OSBiH, osim najviših dužnosnika iz bh. odbrambenog sektora i predstavnika bh. vlasti, prisustvovali su predstavnici EUFOR-a i NATO-štaba u BiH, članovi diplomatskog kora i vojni atašei akreditirani u BiH, te predstavnici nevladinog sektora i međunarodnih organizacija.

Obraćajući se sudionicima svečanosti načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Sifet Podžić istaknuo je kako je čin preseljenja Operativne komande u kamp EUFOR-a predstavlja značajno priznanje za dosad učinjeno na planu odbrambene reforme u BiH, te korak ka unapređenju partnerskih odnosa.

Uz uvjerenje da će OSBiH, nakon prijema BiH u "Partnerstvo za mir" i nadalje raditi na izgradnji pozitivnog imidža BiH, Podžić je potcrtao riješenost da se istraje na aktivnostima strukturiranja OSBiH u skladu sa standardima i zahtjevima evroatlantskih sigurnosnih integracija, te principima jačanja kolektivne sigurnosti.

Sudionike ceremonije pozdravio je komandant NATO-štaba u BiH generalmajor Richard Wightman, istaknuvši spremnoast NATO-a da i nadalje pruža potporu procesu reintegracije zemlje, jačanju stabilnost i bh. putu ka evroatlanskim integracijama.

U tom kontekstu konstatirao je kako je BiH već ostvarila značajne rezultate na planu strukturiranja modernih OS, civilne kontrole odbrambenog sektora i transparentnosti budžeta.

Ministar odbrane Nikola Radovanović ocijenio je u izjavi za bh. medije kako ulazak Operativne komande OSBiH u kamp Butmir predstavlja značajan korak u procesu preuzimanja odgovornosti od međunarodnih snaga.

U sklopu svečanosti izvršena je smotra Svečane jedinice OSBiH, te obilazak objekata koje će ubuduće koristiti pripadnici Operativne komande OSBiH, a nakon njenog završetka predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) prezentirali su dosadašnje aktivnosti poduzete u pogledu realiziranja pomoći prekobrojnim pripadnicima OSBiH putem Povjereničkog fonda NATO-a (NATO Trust Fond).