BiH
735

Općinsku komisiju za referendum na vratima glasačkog mjesta u Fazlagića Kuli dočekao katanac

Klix.ba
U Mjesnoj zajednici Fazlagića Kula, opština Gacko, jutros je na vratima lokacije namijenjene za glasanje na referendumu u RS-u osvanuo katanac.

Kako saznaje Klix.ba, grupa građana u mjestu sa većinskim bošnjačkim stanovništvom ranije je obavijestila nadležne da neće dozvoliti da se na tom mjestu glasa.

Radi se o manjem glasačkom mjestu na kojem pravo glasa imaju 102 glasača te je ono pripojeno glasačkom mjestu u Gacku, a službenici PS Gacko su napravili zapisnik.

Predsjednik Komisije za provođenje referenduma u RS Siniša Karan rekao je na konferenciji za novinare kako nije bilo nikakvih većih problema i da su odlučili izmjestiti to glasačko mjesto.

"Tamošnji mještani svih proteklih dana u razgovorima s Općinskom komisijom nisu napravili nikakav problem. Nekoliko osoba koje žive van te teritorije su došle i napravile sigurnosni problem glasačkom odboru, fizički blokirale glasačko mjesto i policija je morala reagovati. S ciljem daljeg nesmetanog odvijanja glasanja smo sugerisali da se to glasačko mjesto pripoji sljedećem biračkom mjestu", rekao je Karan u izjavi novinarima u Banjoj Luci dodavši da je to incident koji "nije vrijedan pomena".

Kazao je i da je sigurnosna situacija na najvećem nivou i danas na dan referenduma u RS-u te da MUP RS-a obavlja sve potrebne sigurnosne mjere.

Iz MUP-a RS saopćeno je kako policija nije intervenisala i da nemaju informaciju o ovom incidentu.