BiH
0

Općinsko vijeće Novo Sarajevo zatražit će od Vlade KS-a ažuriranje robnih rezervi

FENA
Općinsko vijeće Novo Sarajevo uputit će Vladi Kantona Sarajevo dopis u vezi s ažuriranjem robnih rezervi osnovnih životnih namirnica kojima bi se moglo utjecati na sprječavanje daljnjih poskupljenja.

Kako se navodi u saopćenju Općine Novo Sarajevo, to je jedan od zaključaka koji su usvojili vijećnici te općine nakon što je, na posljednjoj sjednici Vijeća, prihvaćena informacija o aktivnostima nadležnih organa i institucija o zaustavljanju rasta cijena koje su prouzrokovale pogoršanje uvjeta života građana, a, koju je podnio Mensud Lakota, sekretar Udruženja potrošača BiH.

Naime, predloženo je da se kao privremena mjera do konstituirranja novog sistema PDV-a s više stopa po hitnom postupku donese odluka za primjenu nulte stope PDV-a na osnovne životne namirnice i lijekove.

Vijeće podržava i aktivnosti na formiranju tijela za vansudsko poravnanje i rješavanje sporova i izradi dugoročne strategije na svim nivoima radi bolje stimulacije za povećanje proizvodnje prehrambenih proizvoda.

Općinsko vijeće Novo Sarajevo, također, zahtijeva da se na svim nivoima vlasti poduzmu ekonomske mjere na zaštiti najugroženijih kategorija građana, putem socijalnih fondova, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.