BiH
9

Općinsko vijeće Novi Grad razmatralo stanje sportskih igrališta

Piše: Er. M.
Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo održalo je u utorak tematsku sjednicu koja je inicirana nedavnim tragičnim događajem na Dobrinji, kada je je na igralištu smrtno stradao dječak Salih Pačariz.

Razmatrana je informacija o stanju sportskih igrališta na području općine Novi Grad Sarajevo i aktivnosti koje su poduzete kako bi se sigurnost na dječijim i sportskim igralištima podigla na veći nivo.

Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za obrazovanje, kulturu i sport Elvir Resić, kazao je da je Općina Novi Grad nakon događaja koji se desio na Dobrinji organizovala hitan sastanak sa predstavnicima KJKP "Park", koji u ime Kantona Sarajevo vrše održavanje javnih površina, te da su općinske službe zajedno sa Parkom pregledale sva igrališta, kako bi djelovali urgentno i uklonili predmete koji mogu predstavljati opasnost za korisnike igrališta.

Pored toga organizovan je sastanak na kojem su učestvovali premijer KS, ministri nadležnih kantonalnih ministarstava, gradonačelnik Sarajeva i načelnici većine općina KS, na kojem su dogovoreni konkretni koraci kada je u pitanju uređenje ove oblasti.

Većina igrališta oštećena

Također, Resić je rekao da je analizom stanja na sportskim terenima u Novom Gradu, utvrđeno da je većina sportskih i dječijih igrališta koja su izgrađena na javnoj površini u sklopu izgradnje urbanih naselja, oštećena.

Dodao je da su i igrališta koja se nalaze u sklopu školskih dvorišta uglavnom oštećena, jer njihovo korištenje i održavanje nije sistemski riješeno. Istakao je da su sportski objekti kojim upravlja općina Novi Grad u ispravnom stanju i da se redovno održavaju.

Nakon rasprave u kojoj je učestvovala većina vijećnika, doneseni su zaključci da Općinsko vijeće uputiti inicijativu Vladi KS da se donesu odgovarajući propisi kojim će se urediti način upravljanja i održavanja i finansiranja sportskih i dječijih igrališta, te da se donesu propisi kojim se standardizira oprema i mobilijar na sportskim i dječijim igralištima na području Kantona Sarajevo.

Da se do donošenja propisa kao preventivna mjera izradi akcioni plan otklanjanja svih potencijalno opasnih sadržaja na igrlištima, te da se uputi inicijativa Trećoj PU da pojača kontrolu svih igrališta kao i preventivno djelovanje protiv nesavjesnih korisnika koji uništavaju javnu imovinu.

Pored toga donesen je i zaključak kojim Općinsko vijeće zadužuje općinskog načelnika da formira tim, koji će urgentno pratiti stanje na igralištima na području općine do donošenja uredbe. Jedan od zaključaka sjednice je i to da Općinsko vijeće u svoj program rada uvrsti izvještaj o sigurnosti na sportskim i dječijim igralištima na području općine, te da se predvide posebna sredstva za održavanje sportskih i dječijih igrališta u skladu sa propisima Kantona Sarajevo.

Rečeno je da se u rješavanje ovog problema moraju uključiti Vlada KS, javna preduzeća, policijski organi i sve općine u KS, jer se nesretni slučaj mogao dogoditi na teritoriji bilo koje općine. Pored svega navedenog, istaknuto je da je neophodno što prije donijeti podzakonski akt kojim bi se propisno uredilo upravljanje i održavanje sadržaja na javnim površinama u koje spadaju sportska i dječija igrališta, kao i standardi koji bi utvrdili šta je to što može da se nalazi na javnoj površini.

Devastacija sportskih igrališta

Pored preciznijeg zakonskog uređenja, naglašena je važnost uloge policije zbog stalnog devastiranja ovih površina. Samo one površine koje su pod 24-satnim nadzorom, a njih je malo, imaju zadovoljavajući nivo sigurnosti. U takvim okolnostima, policijski organi jedine su adrese suzbijanja ovakvih vandalizama i očuvanja sigurnih javnih površina.

Komandir Treće PU Mustafa Bešić kazao je da će ova PU u okviru svojih nadležnosti pružiti maksimalnu podršku kako bi se sigurnost na i oko igrališta podigla na veći nivo. Također, dodao je da su u proteklom periodu službenici Treće PU uputili 8 naloga za pokretanje prekršajnih postupaka koji su u vezi sa sportskim igralištima. Bešić je također kazao da su službenici Treće PU imali šest intervencija upravo na igralištu u ulici Mustafe Kamerića, gdje se dogodila nesreća.

Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za boračka pitanja Tajib Delalić, koji je u proteklom periodu bio pomoćnik i za oblast obrazovanja, naglasio je da je godinama prisutan problem devastacije sportskih igrališta i mobilijara, navodeći primjer otuđenja koševa u vrijeme održavanja "Novogradskih dana", kojih nakon što su navečer postavljeni već idućeg dana nije bilo.

Predsjednik Kluba SDP-a Edin Habul rekao je da je pored mjera koje su predložene u materijalu za Vijeće, a koje se odnose na inicijative koje Općina pokreće prema drugim nivoima vlasti, Vijeće treba razmotriti šta općina može uraditi ne čekajući ono što će uraditi drugi nivoi vlasti. Ispred Kluba vijećnika SBB-a Idriz Hodžić predložio je da se donese zaključak kojim će se zadužiti općinski načelnik da se formira tim za monitoring koji će urgentno vršiti permanentni pregled igrališta u smislu sigurnosti, dok se ovo pitanje ne riješi na sistemski način, te da se o tome Vijeću dostavljaju izvještaji.

U svom obraćanju prisutnima vijećnik SDA u Općinskom vijeću Novi Grad i nekadašnji golman fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Adnan Gušo, kazao je da je veliki dio života proveo na fudbalskim terenima. Ustvrdio je da fiksirani golovi kao i mobilni mogu da budu opasni za korisnike, te da se više koriste mobilni. Dodao je da se prema standardima UEFA, koriste mobilni golovi od aluminijuma, koji su znatno lakši od metalnih. Isto tako, naglasio je, da kada bi se kod nas i postavili golovi od aluminijuma, vjerovatno bi veoma brzo bili ukradeni upravo zato što su od aluminijuma.

Pored vijećnika i predstavnika Općine Novi Grad, prisutnim se ispred Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo obratila Dina Borovina, direktorica PPZ-a, kao i Sanela Memić, predstavnica neformalne grupe građana, koja je pošlog vikenda organizirala mirne proteste na Dobrinji, tražeći veću sigurnost na igralištima u KS.

Na sjednici je istaknuta važnost da se napravi presjek stanja u smislu analize činjeničnog stanja koje trenutno imamo na terenu i da se sve ono što predstavlja opasnost ukloni, te na taj način sigurnost podigne na što veći nivo.