Tužba uprave
0

Općinski sud u Sarajevu zabranio štrajk GRAS-u

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Općinski sud u Sarajevu donio je presudu kojom se zabranjuje organiziranje i vođenje štrajka zaposlenika JKP GRAS Sarajevo, koji je počeo 27. septembra, potvrđeno je Feni u ovom sudu.

Sud je na ovaj način udovoljio tužbenom zahtjevu uprave GRAS-a protiv sindikalne podružnice ovog preduzeća, a u povodu dvodnevne obustave javnog gradskog prijevoza tokom protekle sedmice.

Rasprava u ovom predmetu održana je 29. septembra, a istog dana u večernjim satima na temelju, u međuvremenu, vođenih pregovora štrajkača sa zvaničnicima Vlade Kantona Sarajevo štrajk je prekinut te je javni gradski saobraćaj normaliziran.

Tužba protiv GRAS-ove podružnice Samostalnog sindikata uložena je dan ranije, 28. septembra u vrijeme dok je štrajk još trajao, kada je uprava preduzeća tražila sudsku odluku o njegovoj obustavi.

S obzirom na to da se radilo o hitnom postupku, reguliranim Zakonom o štrajku, Sud je urgentno zakazao ročište i u zakonskom roku donio presudu čiji će pisani otpravak biti dostavljen stranama u postupku.