BiH
88

Općinski sud Tuzla potvrdio optužnicu protiv bivšeg ministra zdravstva TK-a Elvisa Bektića

FENA
Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Elvisa Bektića (38), nastanjenog u Gračanici, zbog sumnje da je, dok je obavljao funkciju ministra zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona, počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Optužnicom se Bektić tereti da je u periodu od aprila do augusta 2015. godine, kao ministar zdravstva u Vladi TK, postupao suprotno zakonskim i podzakonskim propisima u toj oblasti, te je zloupotrijebio svoj položaj i ovlaštenja i iz ličnih razloga, a ne u interesu službe, na nezakonit način razriješio dužnosti direktoricu JZU Dom zdravlja Gračanica.

Pri tome je zanemario upozorenja sekretara Ministarstva zdravstva TK da se radi o nezakonitom razrješenju dužnosti, odnosno da se direktor zdravstvene ustanove može razriješiti dužnosti isključivo u situaciji ukoliko takvo rješenje u roku od 30 dana, od saznanja o eventualnim nepravilnostima, donese upravni odbor te zdravstvene ustanove, što ovdje nije bio slučaj.

Na taj način je direktoricu ove zdravstvene ustanove imovinski oštetio i teže povrijedio njena prava kao direktora ustanove, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva TK.